Detoksikacija jetre provodi se u svrhu “čišćenja” s ciljem regeneracije stanica jetre ako postoje oštećenja uslijed negativnog djelovanja štetnih tvari.
Jetra je najveća žlijezda u našemu organizmu i najveća “tvornica“ s nizom važnih funkcija: u njoj se odvija metabolizam svih makronutrijenata; ugljikohidrata, bjelančevina i masti ali i eliminacija štetnih produkata metabolizma, lijekova, toksina…Upravo zato, potrebno joj je pružiti prehranu koja će osigurati njeno zdravlje i pravilan rad.
Prehrana bi se trebala sastojati od:
- svježeg voća poput jabuka, citrusa
- gorkog povrća poput artičoka, šparoga, cikorije, radiča, komorača
- izvora bjelančevina poput leće, plave ribe, probiotskih jogurta
- maslinovo ulje, laneno ulje, bučino ulje
- cjelovitih žitarica
Jetra “voli gorke biljke“ koje joj olakšavaju metaboliziranje hranivih tvari, posebice masti i imaju blagotvoran učinak na stanice jetre, stoga je poželjno u prehranu ubaciti i biljne čajeve poput koprive, maslačka, čička te protuupalne i antivirusne začine: češnjak, ružmarin, mentu, klinčić, kurkumu.
Ako je potrebno, mogu se uvesti i dodaci prehrani koji pomažu obnovi i radu jetrenih stanica: sikavica, alfa lipoićna kiselina i niz drugih preparata koji se individualno pripisuju, ovisno o zdravstvenom stanju jetre.
U prehrani je potrebno izbjegavati sve što dodatno opterećuje rad jetre; alkohol, procesuirane proizvode od bijelog brašna, masnije grickalice, gotove umake, mesne koncentrate, vrhnja, masne sireve, gazirane napitke i sl.
Primjer dnevnog jelovnika za čišćenje jetre
Doručak: kava od cikorije ili ječma, zobene pahuljice sa suhim smokvama i probiotskim jogurtom ili acidofilom.
Ručak: srdele sa žara uz krumpir i blitva, te umak od češnjaka , peršina i maslinovog ulja.
Večera: Salata od zelenih mahuna i radiča, skuta s prepečenim bućinim sjemenkama i šnita punozrnatog kruha.
Detoks sok: mineralna voda, ananas, jabuka, limunov sok, komorač, listići mente i malo maslinovog ulja. Sve sastojke izblendati u osvježavajući napitak! Hidracija je neizostavan dio bez kojeg je bilo koja vrsta detoksa nezamisliva, stoga, nikako ne zaboravite na tekućinu!
Autor: Karmen Matković Melki, dipl.ing.preh.teh, nutricionistica iz centra “Definicija hrane”
Ordinacija.hr