Kolumnisti i blogeri
Savjeti, mišljenja i osvrti naših autora
O autoru
Prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender je rođena 1976. godine u Zagrebu, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Završila je Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu, smjer biokemijsko inženjerstvo. Akademski stupanj doktora znanosti stekla je u prosincu 2005. na području Biotehničkih znanosti, znanstvena grana Nutricionizam.
Direktorica je tvrtke Vitaminoteka d.o.o., Zagreb, za konzalting u nutricionizmu i ujedno je zaposlena na KBC-u Zagreb u Centru za kliničku prehranu. Glavna je urednica internet portala Vitamini.hr i Gastro.hr. Suradnica je na Medicinskom, Prehrambeno-biotehnološkom i Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Autorica je knjige „Hrana pod povećalom“, u izdanju Profila 2006. Autorica je i koautorica više publiciranih znanstvenih radova i poglavlja u knjigama i udžbenicima. Održala je niz stručnih i znanstveno - popularnih predavanja s područja nutricionizma i kliničke prehrane te surađuje s prehrambenom industrijom i nevladinim udrugama u svrhu popularizacije znanosti o prehrani. Završila je nekoliko stručnih seminara i sudjelovala je kao stručna suradnica na 2 znanstveno-istraživačka projekta. Stručno se doškolovala u Brazilu, Italiji, Nizozemskoj i Švicarskoj.
Predsjednica je Hrvatske udruge za boljitak prehrane, dopredsjednica Hrvatskog društva za parenteralnu i enteralnu prehranu, članica vijeća Europskog društva za kliničku prehranu (European Society of Parenteral and Enteral Nutrition - ESPEN) i tajnica Adriatic Club of Clinical Nutrition.
Tekstovi autora

Zdravlje
Hrana i dodaci prehrani ključ su liječenja masne jetre

Hrana i recepti
Nov način prehrane koji pomaže u prevenciji Alzheimera: Što jesti, a što izbjegavati?

Hrana i recepti
Kako se udebljati i zašto vam to ne uspijeva? 11 trikova nutricionistice za zdravu antidijetu

Hrana i recepti
Reishi, maitake, shiitake, cordyceps… Što morate znati o ovim egzotičnim gljivama

Hrana i recepti
Zanima vas što ćemo jesti u 2022. godini? Nutricionistica kaže da je ovo 7 ključnih trendova

Hrana i recepti
Nealkoholna masna bolest jetre jedna je od najčešćih bolesti jetre – evo kakva prehrana može pomoći

Zdravlje
Oprezno ako ste osjetljivi: Najčešće križne reakcije između peludi i namirnica

Hrana i recepti
Karcinom debelog crijeva možete prevenirati prehranom! Slijedite 8 savjeta i smanjite rizik

Hrana i recepti
Kako ćemo se hraniti u 2021. godini – ogroman utjecaj pandemije na naše tanjure

Hrana i recepti
Bukovače, vrganji, šampinjoni, shii-take… Koje gljive odabrati i zašto?
Ordinacija preporučuje