Ovo povrće sadrži visoke razine antioksidanata – karotena, a tu su i velike količine vitamina C i E. Od neprocjenjive je važnosti i za zdravlje očiju, djeluje u prevenciji neurodegenerativnih bolesti, osigurava zdravlje kostiju, mokraćnog i probavnog sustava te, u konačnici, poboljšava imunitet.
Najbolja vijest od svega je ta da ju možete ju pripremati na niz načina – sirovu (naribanu kao mrkvu), kuhanu na pari, pečenu u pećnici ili kao dodatak varivu.
Danas od bundeve pripremamo ukusnu juhu s čokoladom!
Sastojci:
0,5 kg mesa bundeve
- 1 litra povrtnog temeljca
- 20 g maslaca
- 30 g tamne čokolade
- 3 jušne žlice vrhnja za kuhanje
- 1 naranča
Priprema: Narežite pulpu bundeve na ravnomjerne dijelove te kuhajte na maslacu sa ½ čaše juhe. Kada je skuhana, začinite solju i paprom po volji. Dobivenu smjesu procijedite kroz cjedilo ili izmiksajte.
Dodajte ostatak juhe, iscijeđeni sok naranče i pustite da prokuha. Naribajte čokoladu, juhu maknite s vatre i povežite sve vrhnjem za kuhanje. Juhu rasporedite u 4 zdjelice, ukrasite naribanom čokoladom te dodajte par kapi djevičanskog maslinovog ulja.
Dobar tek!
Vrhunac je sezone bundeva: najukusnija i najjeftinija u jesen!
Foto: shutterstock
Ana A.