Triptofan je jedna od esencijalnih masnih kiselina koje su tijelu potrebne za sintezu bjelančevina. Tijelo ne može samo proizvesti aminokiseline, pa ih moramo unositi hranom.
Triptofan sudjeluje u stvaranju takozvanog hormona sreće serotonina te hormona melatonina koji regulira ritam spavanja i budnosti, pa je važan za dobar san i raspoloženje.
Prirodni antidepresiv
Triptofan u organizmu surađuje s mnogim drugim hranjivim tvarima među kojima su vitamin B6, vitamin C, folna kiselina i magnezij. Mala količina triptofana (oko 3%) koji unesemo prehranom tijelo pretvara u vitamin B3 (niacin).
Triptofan se koristi kao suplement (dodatak prehrani) za nesanicu, tjeskobu i depresiju, no najzdravije je uzimati triptofan u prirodnom obliku odnosno u svježim namirnicama.
Od janjetine do patlidžana
Triptofanom obiluje meso (osobito govedina, janjetina, puretina i piletina), riba (najviše losos, bakalar, srdela, tuna), a ima ga u mlijeku i jajima.
Mnoge biljne namirnice bogate su triptofanom – patlidžan, krumpir, leća, soja, grah, špinat, raštika, heljda, slanutak, salata, marelica, banana, raž, zob, suncokretove i bundevine sjemenke…
Triptofan sadrže i mahune, tikvice, cvjetača, celer, grašak, rajčica, šampinjoni, cikla, luk, češnjak…
Vodič za zdravo kuhanje povrća – očuvajte hranjive tvari, okus i izgled
I.V.
Foto: Shutterstock