Zdravlje

Zdravlje

Koristimo li opasne krivotvorene lijekove?

Na tržištu se mogu pronaći razni krivotvoreni proizvodi koji nerijetko ne udovoljavaju standardima kvalitete, djelotvornosti i sigurnosti. Osim gospodarske štete koju uzrokuju krivotvoreni proizvodi, kada se radi o lijekovima, opasnost je još veća jer uporaba takvih lijekova može uzrokovati dramatične posljedice po zdravlje pacijenata.

Krivotvoreni lijek je u cilju prijevare krivo označen s obzirom na identitet i/ili porijeklo, pa može biti bez djelatnih tvari ili sadržavati pogrešne (obično manje) količine te može biti pakiran u krivome ili krivotvorenome pakiranju.

Ako lijekovi uopće ne sadrže djelatnu tvar ili je ona u manjoj količini od navedene, upitna je njihova terapijska vrijednost, a ako sadrže toksične tvari, mogu ozbiljno narušiti zdravlje, pa i uzrokovati smrt. Tržište krivotvorenih lijekova naglo raste i postaje globalni problem, najviše izražen u zemljama u razvoju.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 10% svih lijekova dostupnih na tržištu je krivotvoreno.

U zemljama u razvoju najviše ima krivotvorenih lijekova protiv malarije i HIV-a, dok se u bogatim državama krivotvore tzv. lifestyle lijekovi za poboljšanje stila života, primjerice hormoni, lijekovi za mršavljenje, za smirenje, za depresiju te oni za erektilnu disfunkciju (impotenciju).

O posljedicama krivotvorenih lijekova na zdravlje ali i mogućnosti njihova otkrivanja u našoj regiji s osvrtom na tržište EU, raspravljat će se na stručnoj konferenciji pod nazivom “Krivotvoreni lijekovi” koja će se 26. studenoga 2015. održati u Ljubljani.

Na konferenciji će sudjelovati istaknuti stručnjaci iz područja zdravstva kao što su prof. dr. Aleš Obreza te prof. dr. Borut Božič s Farmaceutskog fakulteta u Ljubljani, i dr. Duncan Elson iz Pfizera.

Posebno interesantna predavanja očekuju se od Rajke Truban Žulj iz hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) te mag. Franca Glušiča iz slovenske Uprave kriminalističke policije koji će govoriti o borbi protiv krivotvorenih lijekova u zemljama regije kao i analizi i metodologiji krivotvorenih lijekova.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock   

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo