Heljda ili hajdina poznata je kao žitarica, iako je to ustvari zeljasta biljka u rodu s rabarbarom. No najčešće se heljda naziva žitaricom jer se njezine sjemenke pripremaju na isti način kao žitarice.
Heljdino zrno bogato je ugljikohidratima, bjelančevinama, vitaminima B skupine i raznovrsnim mineralima: kalijem, magnezijem, fosforom, manganom…
Mangan za čvrste kosti, uravnotežen šećer i bolju funkciju spolnih hormona
U heljdi se nalazi obilje flavonoida – snažnih antioksidansa koji u organizmu podržavaju aktivnost vitamina C te jačaju stijenke krvnih žila i sprečavaju stvaranje ugrušaka.
Također je heljda dobar izvor vlakana koja pomažu uravnoteženju šećera i masnoća u krvi, a sadrži i triptofan.
Za bolji san, jedite hranu koja sadrži triptofan
Heljda je lako probavljiva, a superhranjiva i puna energije. Ubraja se među namirnice koje odlično griju tijelo, pa je poželjna u hladnim danima. Ne sadrži gluten pa je prikladna i za prehranu osoba koje boluju od celijakije.
Superhranjiva kaša

Najčešće se heljda priprema kao kaša koja je izvrsna za doručak, ili kao prilog jelima od mesa i povrća – fino se kombinira sa zelenim lisnatim i korjenastim povrćem.. Dodaje se i u juhe, popečke, kobasice… Može poslužiti kao nadjev u sarmi umjesto riže.
Mljevenjem heljde dobiva se brašno od kojega se spravljaju ukusne palačinke, kruh, tjestenina, kolači, žganci…
Heljdu prije kuhanja treba oprati pod tekućom vodom, a recept za pripremu kaše jednostavan je: jednu šalicu sirove ili pržene heljde (možete je lagano popržiti na suhoj tavi) pomiješajte s dvije i pol šalice vode, i po želji dodajte prstohvat morske soli. Kuhajte na laganoj vatri otprilike 20-ak minuta dok voda ne ispari. Poklopite i ostavite da se malo ohladi.
7 ideja za uživanje u heljdi
- Za energizirajući doručak, pomiješajte skuhanu kašu od heljde s grožđicama ili suhim brusnicama; s vašim omiljenim svježim voćem; s orašastim plodovima i sjemenkama. Prelijte sojinim ili bademovim mlijekom. Dodajte med i cimet po želji.
 Kada pripremate kašu za ručak ili večeru, koristite pileći ili povrtni temeljac umjesto vode. Dodajte malo maslinova ulja za bogatiji okus. Kada pripremate kašu za ručak ili večeru, koristite pileći ili povrtni temeljac umjesto vode. Dodajte malo maslinova ulja za bogatiji okus.
- Skuhanu i ocijeđenu heljdinu kašu propirjajte s malo sitno nasjeckanog crvenog luka i poslužite uz meso i(li) salatu.
- Oplemenite heljdinu kašu sitno nasjeckanim lišćem korijandra ili bosiljka.
- Salata od heljde: pomiješajte skuhanu heljdinu kašu sa sitno nasjeckanim lukom, crvenom paprikom narezanom na kockice, mahunama narezanim na manje komadiće, kukuruzom u zrnu i svojim omiljenim preljevom za salatu.
- Za ukusne palačinke od heljde potrebno vam je 250 g heljdina brašna, 3 dcl mlijeka, 1,5 dcl mineralne vode, 2 jaja, 1 žlica maslinova ulja, 1 čajna žličica sode bikarbone. U zdjelu s mlijekom umiješajte sve ostale sastojke. Umutite i ostavite 30 minuta u hladnjaku. Pecite palačinke na ugrijanoj tavi, premazanoj običnim uljem u vrlo tankom sloju.
- Heljda na mediteranski način: izmiješajte 2 šalice kuhane heljde, 3 šalice sitno nasjeckanog peršina, 1/2 sitno nasjeckanog luka, 1 nasjeckanu rajčicu, 3 žlice maslinova ulja, 1 žlicu svježeg limunova soka ili vinskog octa, 2 režnja protisnutog ili nasjeckanog češnjaka, morsku sol i papar po želji.
Ljekoviti med i čaj
Od heljde se dobiva i med jer su njezini cvjetovi bogati nektarom kojeg pčele skupljaju. Heljdin med je tamne boje, aromatičnog okusa i mirisa. Iznimno je bogat hranjivim tvarima, pa je odličan za jačanje imuniteta. Blagotvorno djeluje na probavu te pomaže kod anemije i nesanice.
Vrste meda – koji je najpogodniji za koju tegobu?
U narodnoj medicini od osušenih cvjetova heljde priprema se čaj za liječenje bolesti dišnog sustava i ublažavanje kašlja. Čajna mješavina heljdinih listova i cvjetova upotrebljava se u liječenju tegoba s krvnim žilama (pucanje kapilara, proširene vene), reumatizma i dijabetesa te kao prirodni eliksir za bolje pamćenje i koncentraciju.
I.V.
Foto: Shutterstock

 Kada pripremate kašu za ručak ili večeru, koristite pileći ili povrtni temeljac umjesto vode. Dodajte malo maslinova ulja za bogatiji okus.
Kada pripremate kašu za ručak ili večeru, koristite pileći ili povrtni temeljac umjesto vode. Dodajte malo maslinova ulja za bogatiji okus.


