Danas postoji stotinu receptata za sve popularniji kolač od sira. Pripremite ga u kombinaciji s famoznom francuskom slasticom creme brulee.
Cremem brulee je zapečena slatka krema i svakako klasik francuske kuhinje te je mnogima omiljena slastica. Uostalom, tko ne bi volio ukusnu kremu i hrskavu karemeiliziranu koricu ovog deserta.
Donosimo vam recept za kolač koji se sastoji od sira i vanilije te je preliven creme bruleeom:
Podloga:
- 120 g graham keksa
- 60 g maslaca
- 40 g šećera
Krema:
- 3 jaja
- 60 g šećera
- 1 žličica vanilije
- 2 cijela jaja
Preljev:
- 60 g smeđeg šećera
- 1 žličica vode
(Potrebni sastojci za 6-9 porcije)
Priprema:
Podloga: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, oval obložite papirom za pečenje. Maslac neka bude mekan ali ne rastopljen. Kekse izmrvite pod prstima i stavite ih u posudu. Stavite maslac te sve dobro izmješajte rukama. Dodajte zobene pahuljice. Smjesu rukama ravnomjerno utisnite na dno kalupa za pečenje. Pecite 10 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.
Krema: Dok se podloga peče, pomiješajte sir sa šećerom, vanilijom. Dodajte jaja i miksajte dok se sastojci ne sjedine. Kolać ostavite da se hladi preko noći u hladnjaku (minimalno 3 sata)
Preljev: Prije posluživanja kolača, pomiješajte šećer i vodu te prelijte preko njega. Ukoliko nemate kuhinjski brener zagrijete gornji grijač na najjače i stavite kolač na najvišu prečku u pećnici. Šećer će se rastopiti i karamelizirati. Ako imate brener onda ga upalite i domaknite od kolača 10-ak centimetara te flambirajte otprilike 1 minutu.
Ana Abrahamsberg
Foto: Shutterstock
Ispecite čokoladni lava kolač