Grašak je vrlo hranjiv, a možete ga pripremiti samog, zajedno s rižom, tjesteninama, povrćem ili vama omiljenim sastojcima. Danas od ove ukusne proljetne namirnice naučite pripremiti njoke i prelijete ih omiljenim umakom!
Grašak jest proljetna namirnica, ali danas se može kupiti i zamrznut tijekom cijele godine. Zanimljivo je da ne gubi svoja svojstva procesom smrzavanja pa ćete njega uvijek moći iskoristiti važne nutrijente. Spomenimo one najvažnije; sadrži utein, karotenoid koji dokazano pomaže smanjenju rizika od staračke makularne degeneracije i katarakte. Grašak obiluje željezom što ga čini odličnim izborom u prevenciji anemije.
Sastojci:
- 950 grama kuhanog i očiščenog krumpira
- 100 grama kuhanog graška
- Sol po želji
- 300 grama HammerMuhle mix-svijetlog bezglutenskog brašna (po potrebi dodat još brašna)
Priprema:
- Staviti kuhati krumpir i grašak na laganu vatru u hladnu vodu.
- Kuhati krumpir 45 minuta ovisi o njegovoj veličini.
- Grašak kuhati 15 minuta te ga ohladiti te ga pasirati štapnim mikserom.
- Krumpir kada je kuhan ohladiti te odmah ga oguliti i pasirati.
- Grašak i krumpir izmiješati zajedno da se povežu te posoliti po želji.
- Zatim postepeno dodati brašno i umijesiti glatko ali čvrsto tijesto.
- Kada je tijesto spremno oblikovati njoke i izrezati ih na željenu veličinu.
- Gotove njoki kuhati u proključaloj vodi 15 do 20 minuta.
Poslužiti uz omiljeni umak. Dobar Tek!
Autor teksta i fotografija: Adrijana Bručić Bezglutenska Radost