Namirnice koje stavljajte u hladnjak najbolje će biti sačuvane ako ih držite na savršenoj temperaturi i na pravilnom mjestu u njemu.
Možda nikad niste razmišljali da hladnjak organizirate prema potrebama namirnica – vjerojatno ga, kao i svi drugi, slažete onako kako ste se navikli, kako su vas roditelji naučili i ovisno o tome koliko vam koja namirnica treba biti nadohvat ruke.
Tako se boce ili kartoni mlijeka najčešće nalaze u vratima hladnjaka, a povrće i voće u ladicama ispod hladnjaka, dok je temperatura uvijek ista, negdje na sredini toplomjera. No, jesu li ove naše navike pravilne?
Istina je da temperatura u hladnjaku varira, zahvaljajući ohlađenoj pari koja kruži cijevima. Što je hrana bliža tim cijevima, to će hrana biti hladnija, a to je najčešće na nižim policama u hladnjaku. Optimalna tempratura hladnjaka je između 0°C i 4°C.
Idealan raspored namirnica u hladnjaku
Najgornja polica – Vino, ostatci ručka ili večere… Namirnice koje bi se trebale čuvati na temperaturi oko 3°C.
Srednja polica – Jaja, mesni proizvodi, masline… Na ovoj je ladici najkonstantnija temperatura, pa je idealna za namirnice kojima treba održati svježionu.
Donja polica – Mliječni proizvodi, riba, sirovo meso i perad… Temperatura na ovoj polici je inače oko 1°C što je odlično za očuvanje dugotrajnosti ovih namirnica. Također se savjetuje sirovo meso stavljati na donju policu policu kako ne bi tekućina iz mesa kapala na druge namirnice i uništila ih.
Ladice – Voće i povrće…Trebamo ih nastaviti držati u ladicu, no pobrinuti se da su odvojeni jer plinovi iz voća, etilen može pokvariti povrće.
Vrata hladnjaka – na gornjoj polici u vratima hladnjaka držite sir i maslac – radi se o najtoplijem dijelu hladnjaka (oko 4°C) i zato je najbolji za one namirnice koje se mogu posluživati i pomalo meke. U donju policu pak stavljajte sokove, kečap, majonezu, pekmez i marmelade – ovaj je dio nešto hladniji od gornje police, pa će biti dobre temperature za konzumaciju.
Uz ovo, savjetuje se i:
ne puniti hladnjak potpuno – a ako ste otišli u shopping i prepunili ga, spustite temperaturu na toplomjeru za barem jedan stupanj
ako je u hladnjaku pretoplo – u unutrašnjosti ćete primjetiti kapljice kondeznacije
ne ostavljajte vrata hladnjaka predugo otvorena, pogotovo kada su temperature vani visoke
ako vam je ostalo ostataka hrane u konzervi, preselite u neku drugu posudu, najbolje plastičnu, kako se namirnica ne bi usmrdila od konzervu
Pogledajte kako kreativno pripremiti obroke u staklenkama, te saznajte 6 zlatna pravila kuhanja!
Foto: Shutterstock
G.H.