Ghee maslac, odnosno pročišćeni oblik maslaca već se stotinama godina koristi u ayurvedskoj medicini, a zbog njegovih dobrobiti i vi biste ga trebali uvesti u svoj svakodnevni jelovnik.
Ayurvedski majstori smatrali su kako je ovakav oblik maslaca gotovo svemoguć. Koristili su ga za raznorazne tegobe: od probavnih smetnji do lijeka za ublažavanje simptoma demencije. Niz je dobrobiti zbog kojih biste obični maslac trebali zamijeniti njegovim pročišćenim oblikom.
Što je ghee maslac?
Ovakav oblik maslaca dobiva se kuhanjem običnoga maslaca. Naime, za vrijeme kuhanja na laganoj vatri dolazi do isparavanja vode iz maslaca nakon čega ostaju krute mliječne tvari koje se odvajaju. Ghee maslac nije kvarljiv, otporan je na toplinu, a jelima daje fini okus i lijepu žutu boju. Najčešće se koristi u pripremi juhica, variva i umaka.
Ghee maslac je čista i ljekovita namirnica jer se pročišćenjem iz njega uklonilo sve ono što obični maslac sadrži – arome, sol, konzervanse. Osim toga, ne sadrži laktozu ni kazein što ga čini idealnom namirnicom za osobe alergične na mlijeko.
Za što je sve ghee maslac dobar?
Popis pozitivnih učinaka ghee maslaca na ljudski organizam zaista je velik, ali ovdje su samo neke najvažnije:
- snižava razinu kolesterola u krvi
- regulira probava
- ubrzava zacijeljivanje rana
- štiti zglobove
- usporava procese starenja
- daje tijelu vitalnost
Ove namirnice će ugrijati vaš organizam u hladnim danima!
Foto: Shutterstock
J. R.