Kolumnisti i blogeri: Na beauty tretmanu

Egipatska depilacija, ona voskom ili britvica? Evo koju odabrati i zašto

Kao što i sami znate, u moru raznih vrsta depilacija ponekad se i sami izgubite, stoga ću vam objasniti koje sve vrste depilacija postoje te prednosti svake od njih.

Prije svake depilacije važno je pripremiti kožu. To je najlakše napraviti pilingom kože. Ja najviše preferiram pilinge kućne izrade, a jedan od meni najdražih je piling od mljevene kave pomiješane s malo maslinovoga ulja. Tom piling smjesom istrlja se koža te se potom ispere običnom vodom. Koža nakon pilinga je svježa, zaglađena, a urasle dlačice izlaze na površinu.

Vrste depilacija

U zadnje vrijeme egipatska depilacija ( depilacija šećernom pastom ) postala je jedna od najpopularnijih metoda uklanjanja neželjenih dlačica. Sama egipatska depilacija posebna je po nanošenju paste na kožu u suprotnom smjeru rasta dlačica, a uklanja se u smjeru rasta dlačica. Moram napomenuti da je zbog takvog tretmana sama depilacija neugodnija i bolnija od klasičnog uklanjanja s voskom, međutim takvom depilacijom ne dolazi do trganja dlačica, smanjuje se mogućnost urastanja, a iritacija kože je minimalna. Dlačice moraju biti duge oko 5mm što smanjuje iritantno iščekivanje same depilacije i skrivanja određenih dijelova tijela. U samoj proizvodnji šećerne paste koriste se med, šećer i voda, što znači da je sama smjesa potpuno prirodna bez dodanih konzervansa, pa osim same depilacije dobivate i lagani piling kože, nema neželjenih reakcija poput crvenila, prištića i svrbeža kože. Ukoliko niste vješti sa “pipkavim” stvarima ovu depilaciju ostavite stručnjaku zbog toga što se sama šećerna pasta topi pri znojenju kože i potrebno je mnogo prakse kako bi uspjeli ukloniti dlačice.

Uz ovu depilaciju ne smijemo zaboraviti i depilaciju voskom koju je lakše izvesti kod kuće od same depilacije šećernom pastom, ali samo ako već imate razrađenu tehniku potezanja trakica na koži kako biste izbjegli nastanak podljeva. Kozmetički saloni razlikuju topli i hladni vosak, a koriste se ovisno o području depilacije.

Topli vosak koristi se za područje bikinija, pazuha ili lica jer se nakon nanošenja vosak stvrdnjava na koži te ga je potrebno lagano odignuti i u jednom potezu ukloniti sa kože. Samo nanošenje toplog voska može biti bolnije od depilacije hladnim voskom zbog veće temperature zagrijavanja. Naime, topli vosak mora biti u polutekućem stanju, ali vas to ne treba zabrinjavati jer svaka kozmetičarka koja se brine o svojim klijenticama prvo isproba temperaturu voska na svojoj koži.

Hladni vosak za razliku od toplog možemo naći u dvije varijante. Prva varijanta je kućna varijanta zbog toga što se vosak već nalazi na trakici, a na vama je da samo dobro protrljate trakicu između ruku i zalijepite na željeno mjesto depilacije, zatim zagladite u smjeru rasta dlačice te brzim trzajem uklonite trakicu sa kože suprotno od smjera rasta dlačica.

Druga varijanta je da se vosak koji se nalazi u patroni zagrije u grijaču za patrone te se nanese na željeno mjesto kože u smjeru rasta dlačice, a zatim se trakica zalijepi na vosak i povuče suprotno od smjera rasta dlačica. Ova metoda popularna je u kozmetičkim salonima jer se dlačice uklanjaju iz korijena, a glatka koža glavni je razlog zbog kojega je većina žena britvice maknula iz svoje svakodnevne uporabe. Nakon same depilacije bilo šećernom pastom ili voskom, obavezno je namazati kožu sredstvom za smirenje kože (losion ili ulje) , a tuširanje se preporučuje tek nakon 2-3 sata kada se koža nahrani. Ono što se kod tuširanja preporučuje je da se koža prvo lagano polije sa hladnijom vodom kako bi se sve pore zatvorile, a tek nakon toga se možete otuširati s gelom za tuširanje.

Ako se još niste odlučili za vrstu depilacije te posežete za britvicom svaka dva dana , obratite se stručnjaku i riješite se neželjenih, tamnih i gustih dlačica zbog kojih u ljetnim mjesecima šetate u dugim hlačama i skrivate se po plaži. Pokažite svoje svježe izdepilirano tijelo i budite bez dlačica do čak 3 tjedna.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo