5 savjeta za čvrste i lijepe nokte - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

5 savjeta za čvrste i lijepe nokte

Za zdrave, lijepe i privlačne nokte isplati se malo potruditi i oko njih se pobrinuti. Donosimo vam nekoliko savjeta uz koje će vaši nokti postati čvrsti, zdravi i lijepi!

1. Ništa bez vlažnosti

“Nokti zahtijevaju hidrataciju, pogotovo nakon uklanjanja laka za nokte, stoga obavezno morate redovito nanositi kremu”, savjetovala je profesorica dermatologije Sveučilišta Oregon Phoebe Rich u izvješću Američke akademije dermatologije.

2. Prednost dajte turpijici

Za skraćivanje noktiju probajte koristiti turpijicu, a ne škarice. Probajte turpije koje dolaze u blokovima i imaju nekoliko stupnjeva oštrine: za skraćivanje noktiju, čišćenje njihove površine, poliranje i zaglađivanje. Također, turpiju koristite pametno: samo u jednom smjeru, nipošto pokretima naprijed-natrag!

3. Nježno s kožicom

“Uvijek zaštitite kožicu. Nikad ju nemojte silovito rezati ili gurati, s obzirom na to da bi moglo doći do upale. Ako ju morate gurati, to radite jedino nakon tuširanja ili kupke”, savjetovala je Rich.

4. Što je s umjetnim noktima?

Umjetni nokti “dopušteni” su samo osobama koje imaju zdrave nokte, nikako onima čiji nokti pucaju, listaju se ili su lomljivi. Također, nemojte uvijek poći prečicom i odabrati umjetne nokte: pustite svoje prave nokte neka rastu i “dišu”.

5. Što jesti za čvrste nokte?

Magistra nutricionizma Meri Filipović savjetuje što biste trebali jesti za zdrave i čvrste nokte: “Jedite hranu koju voli jetra – cjelovite žitarice, povrće i mahunarke. Potrebno je svakodnevno unositi kvalitetne bjelančevine (jaja, mlijeko, sir, meso, riba i mahunarke) barem jednom na dan zbog izvora keratina. Uključite hranu bogatu kalcijem poput zelenog povrća, nemasnih mliječnih proizvoda, sardina i badema. Kalcij se može dobiti i preko dodataka prehrani.

Ako se odlučite za taj način, obratite pažnju da se kalcij nalazi u obliku kalcijevog citrata i da u svom sastavu, uz kalcij, ima magnezij i vitamin D, kako bi se bolje iskoristio. Također, jedite sve vrste sjemenki i orašastih plodova koji su dobar izvor biotina i esencijalnih masnih kiselinama. Esencijalne masne kiseline igraju važnu ulogu u zdravlju kože, kao i noktiju”. Više pročitajte u članku Muče li vas krhki nokti?

… i ne zaboravite nas lajkati na Facebooku. Nije
obavezno, ali je lijepo od vas! 🙂

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo