Ljepota

Ljepota

Ako imate osjetljivu ili kožu sklonu aknama, ove kozmetičke proizvode ne biste trebali koristiti

Shutterstock

Ponekad je traženje savršenog proizvoda za šminkanje ustvari i cjeloživotna potraga.

Prije svega, toliko je proizvoda na tržištu i toliko različitih proizvođača, od kojih će svaki tvrditi da je baš njihov proizvod savršen. Neki od njih imaju malo dodataka, drugi se ne provjeravaju na životinjama, a treći pomažu kod kože sklone aknama ili isušivanju… Neki će hraniti kožu, drugi ostaviti mat izgled, a treći suziti pore.

Čini se da je potrebno isprobati svaki od tih proizvoda kako bi pronašli onaj koji je najbolji za vaše lice, no ako imate osjetljivu kožu, to ne može biti dobar savjet za vas.

Tri greške koje radimo s kosom kod kuće i u salonima, a utječu na ispadanje i lomljenje kose

Koliko je ljudi s masnom kožom, toliko je i onih sa suhom, a upravo ovi zadnji moraju jako dobro paziti što stavljaju na lice i što taj proizvod sadrži. Uz to je danas teško znati koji će od proizvoda kožu učiniti glatkom i nahranjenom a koji od njih će uzrokovati pojavu prišteva, crvenila i ljuštenja kože.  

Kako više ne biste puno o tome razmišljali, donosimo kratki pregled sastojaka kozmetičkih proizvoda koje ne biste trebali stavljati na lice. Jeste se pitali što bi trebao sadržavati vaš puder, vaša krema? Koje proizvode izbjegavati, a koje obavezno koristiti? Evo što ne biste trebali nikada koristiti ako imate jako osjetljivu kožu.

Ovi sastojci mogu uzrokovati iritaciju kože

Većina nas jako dobro zna što treba pisati na deklaracijama namirnica koje jedemo, ali kada se radi o sastojcima u preparativnoj i dekorativnoj kozmetici, tu se nešto slabije snalazimo.

Mnogi kozmetički proizvodi u sebi sadrže ftalate – organski kemijski spojevi, esteri ftalatne kiseline i alifatskih alkohola. Riječ je o hlapljivim tekućinama koje se dodaju plastici, a ako je vaša koža osjetljiva, oni se nikako ne bi trebali nalaziti u vašoj kozmetici.
Kako piše The Washington Post, oni se koriste kako bi omekšali molekule, pa ćemo to prvo povezati s tekućim puderima. Ftalati mogu negativno utjecati na hormone, a ako imate osjetljivu kožu koja je sklona reakcijama, uplitanje u rad hormona nikako nije nešto što se preporučuje.

Ako tražite proizvod koji će vam pomoći oko izgleda kože, a ne želite da se u njemu nalaze  štetni sojevi, onda tražite pudere koji ne sadrže i parabene, ftalate i konzervanse te pažljivo čitajte deklaracije.

Što ako imate problema s aknama?

Kaže se kako su akne najvažniji zaposlenici kozmetičke industrije, a ako razmislite to i nije daleko od istine. Koliko mladih ljudi, ali i onih starijih koje muče akne, posjećuju prodavaonice kako bi pronašli najbolji proizvod za sprečavanje akni ili njihovo prikrivanje? Na žalost, svi koji su isprobali puno proizvoda na kraju shvate da se stanje samo pogoršalo. Ako imate akne, šanse su da tražite nešto što će ih prikriti, ali ne možete napraviti goru stvar ako koristite pritom krive proizvode.  

Ako kupujete ovih 8 proizvoda, bacate svoj novac – tvrde dermatolozi!

Prema riječima mnogih dermatologa, puderi koji sadrže ulje kao glavni sastojak, mogu samo začepiti pore i tako uzrokovati još intenzivniju pojavu prištića. Ako koži ne dopustite da diše ispod sloja šminke, stanje s aknama se neće poboljšati. Potražite proizvode koji su u obliku gela i krema, s biljnim sastojcima. Što manje prekrivate akne raznim preparatima, to će stanje s aknama biti bolje.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo