Botox uzrokuje nove bore!

botox bore oko ociju

Vjerujete kako je Botox čudo? Promislite ponovo: stručnjaci su dokazali kako ovaj tretman uzrokuje bore, umjesto da ih ispegla u zaborav!

U posljednjih deset-petnaest godina Botox se pokazao idealnim rješenjem za bore, ali i neke druge tegobe, poput prekomjernog lučenja znoja, akne, cervikalnog sindroma (vratna kralježnica), defekata nosa i sl. Uspješni brend kakav je, postao je sinonim za mladenačko lice bez bora, a čak su se i muškarci ohrabrili koristiti tretmane botulinom za ispravljanje svojih dokaza godina.

Međutim, čini se kako je san mladolikog izgleda upravo završio ili se pretvorio u noćnu moru – ako se često koristi ili ako ga aplicira nestručno osoblje, Botox može izazvati nove bore!

U članku objavljenom u časopisu Journal of Cosmetic Dermatology, profesor dermatologije Medicinskog fakulteta Weill Cornell u New Yorku, dr. David Becker, tvrdi: "Paraliza nekoliko mišića može dovesti do jačanja drugih mišićnih skupina u pokušaju reprodukcije aktivnosti koja je sada blokirana. To rezultira izraženijom mišićnom aktivnošću u pokrajnjim regijama".

Jednostavno rečeno, čak iako zamrznete i paralizirate određene mišiće lica, ono će pronaći način i koristiti druge mišiće koje niste tretirali Botoxom, što uzrokuje nove bore.

Upravo se te nove bore pojavljuju preko mosta nosa, a od milja se zovu "zečje bore" jer ih možete dobiti ako imitirate zečje trzanje nosića. Iako se mogu prirodno javiti na nečijim licima, ove su bore obično znak koji odaje ljubitelje tretmana Botoxom.

Ako ubrizgate čelo Botoxom, mišići sa strane nosa i na donjem mostu nosa će jače raditi, samo zato što su pokrajnji mišići izgubili na snazi zbog injekcije. Tako nastaju zečje bore. Valja se zapitati: vrijedi li ovaj tretman novih bora?

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!