Druga lica Botoxa

botoks, botox

Vrijeme i praksa isključivo najboljih liječnika će svakako pokazati opravdanost njegove primjene primjerice u liječenju pojačanog znojenja, akni, defekata nosa, cervikalnog sindroma (vratna kralježnica), i sl.

Premda je svoju pravu revoluciju doživio tek kada se počeo primjenjivati injektivno za ublažavanje mimičkih (dinamičkih) bora nakon 2002.godine, možda niste ni znali da je Botox ili preciznije botulinum toksin zapravo bio  registriran kao lijek za pacijente koji su bolovali od cerebralne paralize, blefarospazma, nekontroliranog žmirkanja i facijalnih spazama (grčeva na licu).

Vrlo često se u kozmetičkoj medicini otkriju vrlo moćni sastojci tek kao popratna nuspojava njihove primjene u ozbiljne terapijske svrhe. Upravo je ublažavanje spazama na licu bilo popraćeno manjom vidljivošću bora, što su kozmetički dermatolozi i industrija usmjerili prema njegovoj sveprisutnijoj primjeni u svrhu redukcije bora i relaksacije mimike lica (naravno u umjerenim količinama).

No Botox se pokazao i kao nadolazeća terapija u nekim intrigantnim slučajevima, te će vrijeme i praksa isključivo najboljih liječnika svakako pokazati opravdanost njegove primjene primjerice u liječenju pojačanog znojenja, akni, defekata nosa, cervikalnog sindroma (vratna kralježnica), i slično. Vrlo je zanimljiva nova vijest kako su neki liječnici primijetili da Botox pomaže nekim pacijentima u olakšavanju simptoma rinitisa (curenje nosa, kongestija/začepljenost, kihanje, itd.). Njemački su znanstvenici otišli i dalje od injekcija, te su zaključili kako botulinum toxin A, kada se nanese precizno i prema liječničkim preporukama pomoću spužvice, predstavlja novu opciju za smanjenje pojačane sekrecije nosa i simptoma rinitisa (Rainer Laskawi). Za one kojima je injekcija još uvijek noćna mora, nadolazeće godine možda će donijeti i Botox tretman za bore u spužvici…

Vodeći okuloplastični kirurzi koriste Botox za korekciju spuštenih kapaka ili neujednačenosti očiju, a ponekad i za stvaranje vizualnog dojma većih/otvorenijih očiju  kod pacijenata koji imaju određene tegobe. U posljednje se vrijeme govori i o mogućnostima liječenja akni u odrasloj dobi, na način da Botox injektiran u lojnu žlijezdu smanjuje tj. blokira njezinu aktivnost i stvaranje povećane količine sebuma, koja doprinosi nastanku akni. Za sada je ipak riječ o pokušajima, jer bi takva terapija bila ne samo bolna, nego i iznimno skupa, uz znatno veći rizik od mnogih nuspojava.

Primjena Botoxa u svrhu smanjenja pojačanog znojenja (tzv. hiperhidroze) stopala ili pazuha se pokazala korisnom, jer se kontroliranim i preciznim ubrizgavanjem blokira aktivnost znojnih žlijezda na području injektiranja.

Svakako se raspitajte kod svojeg dermatologa ili estetskog kirurga o mogućnostima liječenja hiperhidroze sličnim metodama. Svaka osjetljivija osoba, koja zazire od injekcija, može pričekati biljne ili peptidne alternative koji se trenutačno testiraju- možda će baš jedan „čarobni" rupčić impregniran Botoxu sličnim sastojcima biti dovoljan da nas razveseli tijekom sparnih i vrućih ljetnih dana...

Do tada, želim Vam zdravu i lijepu kožu  : )

 Prati nas na Viber Public Chatu!