Ljepota

Ljepota

Koje su prednosti i mane trajne šminke?

Foto: shutterstock

Želite li postići prirodan izgled tu je permanentni make up koji naglašava i proljepšava prirodan izgled obrva, usta i očiju.

Radi se o korigiranju sitnih nedostataka ili naglašavanje određenih crta lica, najčešće obrva, očiju, usana te iscrtavanje linije uz trepavice. Tretman je poprilično jednostavan a metoda se izvodi aplikacijom pigmenata nekoliko milimetara pod kožu. Trajna šminka je postojana te traje od jedne do tri godine, pojašnjava Martina Pužar-Zebić, voditeljica Beauty centra Božica.

Trajna šminka na usnama

Ako se želi skroz promijeniti izgled usta odnosno povećati onda se naravno nešto malo vidi (kao da su usta našminkana). No, bez obzira na njihov oblik proces starenja izaziva prirodno blijeđenje pigmenta. Zahvaljujući permanentnom make up-u promijeniti oblik i boju usana nikad nije bilo jednostavnije.  

Trajna šminka na obrvama

Ako se želi promijeniti izgled obrva to ovisi o dlačicama. Ako one postoje na novom obliku ništa se neće vidjeti, ali ako dlačica uopće nema obrve će izgledati kao da smo ih nacrtali olovkom za obrve.

Klijent bira želi li prirodno izgledati ili želi permanentni make up koji je vidljiv.

Na obrvama gdje smo radili permanentni make up dlačice i dalje rastu pa se one koje su izvan kontura obrva samo čupaju.

Ako se radi na očima, oči dolaze više do izražaja i djeluju krupnije te trepavice djeluju gušće. Ova metoda je odlično rješenje za žene koje zbog alergija ne smiju stavljati make-up kao i za one koje nemaju obrve. Također je izvrsna za žene koje se ne vole svakodnevno šminkati ili za to nemaju volje ili smisla a žele uvijek izgledati lijepo i dotjerano.

Opis tretmana

Prilikom izvođenja tretmana koriste se tehnike imitiranja određenog dijela lica što znači da se obrve, ukoliko ih osoba ima, tetoviraju u smjeru prirodnog rasta dlačica. Ako klijent nema vlastite obrve, dlačice se iscrtavaju crticama u nekadašnjem smjeru rasta dlačica. Iskusan majstor za trajnu šminku ili permanentni make up zna odrediti idealno mjesto iscrtavanja obrva već po samom položaju vjeđa.

Boja za permanentni make up se ne može razliti, ali boja postepeno bijedi dok skroz ne nestane. Kod nekih osoba permanenti make up slabije drži a kod nekih jače. Sve ovisi o tome koliko brzo se koža regenerira, radi li se mikrodermoabrazija, tretman voćnim kiselinama.

Permanentni make up na obrvama i ustima može se skinut sa specijalnim pigmentom, dok ga na očima ne možemo skinuti jer je koža puno tanja i osjetljivija.

Tko su kandidati za trajnu šminku

Tretman je namijenjen ženama ali i muškarcima. Najčešće klijenticama koje imaju problem s prirodnim obrvama, bilo da nemaju dlačica ili su ih previše čupale. Na tretman dolaze i osobe koje su zbog bolesti ostale bez vlastitih obrva.

Je li tretman bolan?

Tretman permanentnog make upa nije u potpunosti bezbolan, ali je bol svedena na minimum zahvaljujući upotrebi lokalnog anestetika. Bol je najsličnija čupkanju dlačica, stoga nema razloga da zbog straha od bolova odustanate od tretmana. Na usnicama je skoro sličan osjećaj kao da čupamo dlačice.

Nakon tretmana i prije tretmana

Ako se radi na usnama osobe koje su sklone herpesu trebale bi pet dana prije tretmana uzeti tablete Virolex kako bi se spriječila pojava herpesa. Nakon tretmana usne, oči  i obrve su blago natečene. Isto tako, nakon tretmana sljedećih sedam dana treba izbjegavati solarij, agresivne tretmane i preparate.

Tijekom tretmana ne može doći do alergijskih reakcija ako se radi s biljnim pigmentima koji su testirani i koji se isključivo koriste za permanentni make up. 

Ana Abrahamsberg / Moje zdravlje

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo