Lažni parfem? Razotkrijte uljeza!

parfem

U današnje vrijeme, neki su parfemi postali luksuz za koji smo spremni izdvojiti i nekoliko stotina kuna. Oni mogu biti naš zaštitni znak, ali što je s prevarantima koji nam prodaju maglu pod dizajnersko ime?

Ne samo da su lažni parfemi štetni za naš novčanik, nego oni mogu biti štetni i za naše zdravlje. Kemikalije koje se u njima nalaze ne moraju nužno biti one koje su navedene na deklaraciji, te tako mogu ostaviti posjetnicu u obliku crvenila, osipa ili iritacije delikatne kože vrata i zapešća.

Obratite pažnju na parfeme koje kupujete i naučite uočiti uljeza!

  • Svoje parfeme uvijek kupujte u parfumeriji, nipošto na tržnici, okretištu tramvaja ili dućanu s raznoraznom robom (tzv. od igle do lokomotive). Osobe koje mirise prodaju na ulici nipošto nisu pouzdani izvori.
  • Pažljivo pregledajte pakiranje: kako je celofan zamotan, je li kutija oštećena i odgovara li kutiji u kojoj inače dolazi ta vrsta mirisa.
  • Celofan ne bi smio biti zgužvan, a trebao bi biti tijesno zamotan oko kutijice.
  • Pogledajte deklaraciju i pročitajte koja je zemlja porijekla. Jednako tako, obratite pažnju na slova kojima je ime parfema napisano i kojima je ispisana deklaracija. Velike kuće ne mogu si dozvoliti gramatičke ili tiskarske pogreške.
  • Bočice u kojima dolaze parfemi pravo su malo umjetničko djelo. Svaka je posebna i specifičnog je izgleda, koji je teško kopirati uspješno. Ako redovito koristite određeni miris, sigurno znate kako bi njegova bočica trebala ležati u vašoj ruci i kakvog je točno oblika. Obratite pozornost na njen dizajn, debljinu, pa čak i boju kojom je obojena.
  • Ako parfem ne kupujete prvi put, lako ćete otkriti radi li se o "pravom" ili lažnom jednostavnim mirisanjem. Većina lažnjaka ima sličan miris originalu, međutim, njihova se prava priroda vrlo brzo može razotkriti jer obično nedostaju određene note zbog kojih se u kratkom vremenu izgubi njihov pravi miris.
  • Originalni parfemi sastoje se od triju nota: gornje, srednje i bazne, a lažni mirisi obično nemaju onu baznu. Lažni će parfem brzo ispariti.
  • Posvetite pažnju samom tekućini. Ona ne bi smjela biti konzistencije koje podsjeća na ulje i nipošto ne smije ostavljati trag na koži.

Ako kupujete parfem preko interneta, dobro se raspitajte je li netko imao iskustva s tom tvrtkom. Provjerite na forumu kako taj sajt posluje i jesu li prijašnji korisnici zadovoljni ili nisu. Jedino ćete se tako osigurati i imati i ovce i novce.

K.H.

 Prati nas na Viber Public Chatu!