Možete li izračunati koliko ste lijepi? Formulu imamo, pa vrijedi probati - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Možete li izračunati koliko ste lijepi? Formulu imamo, pa vrijedi probati

Shutterstock

Zanima vas jeste li i dalje najljepša na svijetu? Lako je provjeriti…

Možete li se vaša ljepota mjeriti u brojkama? Čini se da može i broj savršene ljepote iznosi otprilike 1.6. 

“Zlatni omjer” ili matematički zlatni rez (o kojem smo učili u srednjoj školi) govori o odnosu dvaju omjera: Veći dio prema manjem odnosi se jednako kao cjelina prema većem dijelu.  Vjerojatno ste upravo zbunjeni ali važno je ustvari da se radi o matematičkoj formuli ljepote – algoritmu simetrije koji će izračunati ljepotu prema našoj percepciji privlačnosti. 

Čitali smo ovih dana kako je najljepša žena na svijetu tako Jodie Comer, a slijede ju zvijezda Zendaya te na trećem mjestu model Bella Hadid. Comer ima 29 godina i svojom odličnom glumom nas zabavlja u seriji “Killing Eve” . Njene oči, obrve, nos, usta i brada te oblik lica zadovoljavaju 94.5 posto zlatnog omjera Phi-a ljepote.

Kako izračunati koliko ste lijepi? 

Ova tehnika nije ništa novo, koristi se od davnina kako bi se izmjerila fizička ljepota. Koristila se i među arhitektima i među slikarima, a ona im je pomogla da stvore sva nama poznata remek dijela. 

Kako kvalitetnije živjeti? Evo nekoliko jednostavnih savjeta

Znanstvenici su od tad usvojili ovu matematičku formulu kako bi objasnili što čini osobu lijepom. Dužina i širina nečijeg lica se prvo mjeri te se rezultat dijeli. Prema ovom zlatnom omjeru, idealan rezultat je 1.6. 

Prvo je potrebno izmjeriti širinu i duljinu lica radi podataka o simetriji, od brade do ruba kose, a širinu izmjerite na najizbočenijem dijelu lica, a to su vjerojatno jagodice. Sada je potrebno podijeliti dužinu sa širinom. Idealan rezultat je 1.6, što znači da je lice predivne osobe oko 1 ½ puta dulje nego šire. 

Mjerenje se dalje radi po segmentima: od čela (rub kose) do točke na nosu između očiju, od te točke do ruba nosa te od ruba nosa do završetka brade. Osoba se smatra ljepšom ako su brojke jednake. 

Tada se pažnja posvećuje simetriji i proporciji lica, a kako biste prema ovom zlatnom omjeru bili proglašeni lijepim, dužina uha mora biti jednaka dužini nosa, a dužina
oka bi trebala biti jednaka razmaku između očiju. Dakle, korištenjem ovih mjera se definira idealna ljepota prema jednakim proporcijama i kolika su odstupanja od zadanih okvira. 

Lista ljepotica

Listu najljepših je napravio dr. Julian De Silva, plastični kirurg u Londonu kako bi pokazao da tehnika djeluje.  Navodi kako je Jodie “čista” pobjednica kada se svi elementi uzmu u obzir. “Imala je najbolje pozicioniran nos i usta s uspjehom od čak 98.7 posto što je tamo malo do savršenog oblika lica”, dodaje. Evo liste od 10 najljepših žena svijeta. 

  1. Jodie Comer – 94.52%
  2. Zendaya – 94.37%
  3. Bella Hadid – 94.35%
  4. Beyoncé – 92.44%
  5. Ariana Grande – 91.81%
  6. Taylor Swift – 91.64%
  7. Jourdan Dunn – 91.39%
  8. Kim Kardashian – 91.28%
  9. Deepika Padukone 91.22%
  10. HoYeon Jung – 89.63%

Matematičari i znanstvenici bi se složili kako je simetrija i jednakost upravo ono što je najugodnije ljudskom oku, ali kako znamo da su neki od najatraktivnijih ljudi često ne toliko simetrični, ne treba se opterećivati rezultatom. Zgodno je i dodati da je ljepota uvijek u oku promatrača, pa ako vaši rezultati i nisu savršeni, to ne znači da nekome ne predstavljate ideal ljepote.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo