Ljepota

Ljepota

Otkrijte sve prednosti dojenja!

Dojenje donosi niz zdravstvenih prednosti i bebama i majkama, i trebalo bi se što više promovirati i poticati, zaključuju liječnici. Mi vam predstavljamo samo neke od njih.

1. Dojenje štiti majčino srce

hIstraživanje je pokazalo kako dojenje pomaže u zaštiti majčinog srca tijekom kasnijih godina života. Naime, novopečene majke koje ne doje imaju veće šanse za razvijanjem plaka u arterijama koji smanjuje protok krvi u mozak i može dovesti do moždanog ili srčanog udara.

Više pročitaj ovdje

2. Dojenje održava tlak majki niskim

Majke koje doje svoje bebe šest mjeseci, zaštićenije su od razvijanja hipertenzije kasnije u životu. Studije su pokazale kako hormon oskitocin, koji se otpušta za vrijeme dojenja, dugotrajno utječe na krvni tlak žena.

Više pročitaj ovdje

3. Dojenje obogaćuje bebin želudac dobrim bakterijama

Dojenje donosi niz zdravstvenih prednosti i bebama i majkama. Osim što jača bebin imunitet, smanjuje rizik od razvijanja astme i alergija, osigurava pravilan razvoj čeljusti, smanjuje rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti i kroničnih bolesti, sada su udruženi američki istraživači ustanovili kako ono obogaćuje bebin želudac dobrim bakterijama.

Više pročitaj ovdje

j4. Dojenje štiti od astme

Rezultati istraživanja su pokazali kako bebe, koje se tijekom prva 4 mjeseca života ili dužeg perioda hrane isključivo majčinim mlijekom, imaju 37 posto niži rizik od astme. Majčino mlijeko je optimalna hrana za dojenčad u prvim mjesecima života.

Više pročitaj ovdje

5. Dojenje sprječava infekcije kod beba

Dojenje ima izniman zaštitni učinak na zdravlje beba, kažu grčki znanstvenici. Oni naime tvrde da sastav majčinog mlijeka pomaže u borbi protiv infekcija. Svjetski stručnjaci preporučuju majkama da tijekom prvih šest mjeseci svoje mališane hrane isključivo vlastitim mlijekom.

Više pročitaj ovdje

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo