Postoji jedan jedini napitak koji će vas postarati, a sigurno ga stalno imate pri ruci - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Postoji jedan jedini napitak koji će vas postarati, a sigurno ga stalno imate pri ruci

Shutterstock 4

Ako tražite fontanu mladosti, možete odmah odustati i potražiti neko rješenje koje uistinu djeluje.

Danas i oni najmlađi razmišljaju o tome kako zadržati mladolikost što dulje, a potraga za pravim rješenjem i besprijekornim izgledom, uz zdrav život, postaje glavni cilj. Kreme, zahvati, suplementi koji nude rješenja su brži način kako stići do željenog izgleda, ali stručnjaci tvrde da jedno piće može uvelike ubrzati starenje, pa ako ga izbjegavate možete i zaustaviti taj proces.

Koji je napitak opasan ako želite zadržati mladolikost?

Znanost kaže da kada je u pitanju ubrzano starenje ne postoji gore piće od onih gaziranih sa šećerom.

Jeste li znali da cijelo vrijeme krivo koristite maslinovo ulje? Jedan jednostavan trik će spasiti sve

Prema studiji objavljenoj u magazinu  American Journal of Public Health, zaslađena pića mogu uzrokovati ubrzano starenje na razini stanica. Kako bi proveli istraživanje znanstvenici sveučilišta California San Francisco (UCSF) su pregledavali podatke od strane ispitanika starih od 20 do 65 godina koji nisu imali povijesti bolesti kardiovaskularnog sustava, a pratili su se od 1999 godine do 2002. Ono što su saznali da osobe koje su pile više ovakvih napitaka imaju kraće telomere koji su dio DNA na kraju kromosoma. Kraći telomeri z bijelim krvnim zrncima su povezani s povećanim rizikom od skraćenog životnog vijeka i povećanim rizikom od razvoja mnogih bolesti.

“Redovna konzumacija zaslađenih gaziranih napitaka može utjecati an razvoj bolesti, ne samo promjenama u metabolizmu i kontroli šećera, ali i ubrzavaju stanično starenje tkiva“, pojasnio je autor istraživanja, dr. Elissa Epel.

“To je i prvi prikaz da gazirani napitak je povezan sa kraćim telomerima, a to saznanje se odnosi na sve osobe, bez obzira na rasu, spol ili socioekonomski status“, dodaje. Telomeri se skraćuju puno prije nego nastupi bolest. Dodaje i kako iako je studija provedena nad odraslim osobama, rezultati se mogu odnositi i na djecu.

6 jutarnjih navika zbog kojih izgledate čak 10 godina starije – nevjerojatno!

Prema rezultatima studije, u slučaju konzumacije veće količine ovakvih napitaka dulje vrijeme, to se poklapa s 4,6 godine dodatnog starenja. Studija je otkrila da se isto događa i s pušačima.

Ovo nije jedina studija koja je ovo dokazala, a jedna sasvim nova pokazuje i kako se ispijanje ovakvih napitaka povezuje s promjenama u crijevima, upalama i oksidativnim stresom – a sve je to povezano s preranim starenjem. Jednostavan je savjet svih stručnjaka – konzumirajte neki zdraviji napitak.

A. A:

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo