Ljepota

Ljepota

Smetaju vam tamne mrlje na licu? Pomoći može jedan vitamin

Shutterstock

Stručnjaci kažu kako je moguće tretirati tamne mrlje iznutra, bez nanošenja raznih preparata.

Možemo i tvrditi da je puno ljudi koji se bore s hiperpigmentacijskim mrljama… Nisu sve mrlje jednake i ne bi se trebale tretirati istim pripravcima, ali je sigurno reći da je vitamin C jako dobar dodatak njezi kože, a smanjuje vidljivost bora! Možda ste previdjeli da osim nanošenja ovog vitamina kroz razne serume i kreme, izgled kože možete poboljšati i ako u organizam unosite vitamin C. 

Kako vitamin C može “obrisati” tamne mrlje na licu 

Veći unos vitamina C ne znači samo da morate pojesti dvije voćke u danu, radi se o potrebi od 75 miligrama u danu za odraslu ženu i 90 miligrama za muškarce. Istraživanje pokazuje da što je veći unos, to i zdravlje može biti bolje, posebno kada govorimo o imunitetu. No vratimo se koži: kako to vitamin C može pomoći kod njenog izgleda ako ga unosimo u organizam? 

Ove namirnice bogate kalijem jedite što češće – odlične su za zdravlje srca

Prema pisanju studije objavljene u magazinu Journal of Clinical Nutrition, što je viši unos, to će biti manje bora na licu, a isto tako će poboljšati cjelokupno zdravlje kože. Pokazalo se da štiti od oksidativnog stresa, a važan je dio sinteze kolagena i elastina zbog koje će koža izgledati mlađa nego što je, navodi dermatologinja Kiara Barr. Ovaj vitamin će pomoći i kod zaštite kolagena koji u koži već postoji. Uz sve navedene dobrobiti, nije čudo da će vitamin C pomoći kod tretiranja tamnih mrlja na koži, no kako tijelo samo ne proizvodi ovaj vitamin, morate paziti na njegov unos. Kako biste unosili dovoljno vitamina C, najbolje je paziti koje namirnice unosite u organizam.

7 situacija kada lice može otkriti zdravstvene probleme – obratite pažnju

Izvori vitamina C

Budući da je nemoguće stvoriti veću zalihu ovog važnog nutrijenta, vrlo je važno svakodnevno ga uzimati u dovoljnoj količini. Birajte paprike, naranče, ananas, limun i grejp, jagode, papaju, brokule, prokulice, zelje, kelj, cvjetaču, kivi i peršin. Valja imati na umu kako termička obrada namirnica uništava vitamin C, stoga pripazite na način pripreme.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo