Zdravlje

Zdravlje

7 situacija kada lice može otkriti zdravstvene probleme – obratite pažnju

Shutterstock

Ponekad suha koža ne mora samo značiti da ste previše vremena proveli u grijanom zatvorenom prostoru…

Nisu podočnjaci uvijek znak problema sa zdravljem, možda samo niste dobro spavali ili su oni u vašoj obitelji nasljedna pojava… Ipak, ponekad i koža lica može otkriti da je možda vrijeme za razgovor sa stručnjakom… 

1. Suha, perutava koža ili usne

Ovo je svima dobro poznat znak dehidracije, a može otkrivati i puno ozbiljnije stanje, kao što je nepravilan rad štitnjače ili dijabetes, otkriva dr. Roshini Raj, profesor na sveučilištu NYU. Drugi simptomi koji mogu otkrivati iste probleme su jaka žeđ, često mokrenje i zamagljen vid kod dijabetesa ili stalan osjećaj hladnoće i umora kod problema sa štitnjačom. 

2. Rast dlaka po licu 

Neželjene dlake, posebno na bradi ili iznad usne, mogu biti i simptom policističnih jajnika, a tada bi se trebalo provjeriti razina kojih je hormona povišena. 

Kako stanje utječe na velik broj žena, valjalo bi provjeriti stanje, ali naravno pojava dlačica na licu ne mora uvijek značiti da nešto nije kako treba, može se raditi o nasljednoj sklonosti ili jednostavno – procesu starenja. 

3. Žute točkice na kapku

Ksantelazme su dobroćudne tvorbe kože vjeđa koje nastaju zbog lokalnog taloženja lipoproteina, a mogu otkrivati i povećan rizik za razvoj bolesti srca. Prema jednoj medicinskoj studiji, otkriveno je da osobe koje imaju žute izrasline na kapku, često imaju i povišene razine kolesterola, a znamo koliko je on opasan za srce…

Ove navike uništavaju zdravlje bubrega, odbacite ih odmah

4. Podočnjaci 

Oči koje izgledaju umorno, što radi podočnjaka što radi otečenosti, mogu biti simptom kronične alergije. Dr. Raj navodi kako takve promjene mogu otkrivati i probleme sa štitnjačom ali i biti posljedica apneje u snu.

5. Asimetrija lica 

Ovo može biti jedan od prvih simptoma moždanog udara, navodi dr. Leana Wen, liječnica hitne medicine. “Pacijenti će to često opisati kao trenutak kada su se pogledali u ogledalo i shvatili da im lice drugačije izgleda”, navodi. Možete primijetiti da vam je i jedna strana lica utrnula i da imate problema s govorom. Kako je ključ kod uspješnog liječenja moždanog udara brzina, ako primijetite koji od ovih simptoma, odmah potražite liječničku pomoć. 

6. Pojava diskoloracije na licu

Čak i ako se radi o blagim promjenama, mogu značiti da nešto nije kako treba. Ljubičasta boja usana ili nokta može ukazivati na probleme sa srcem ili plućima, navodi dr. Malika Marshall, internistica.

Ova tri napitka izbjegavajte ako želite usporiti starenje kože i spriječiti nastanak bora

7. Gubitak dlaka

Gubitak trepavica može značiti da je u pitanju alopecija, autoimuna bolest koja napada folikul kose. “Ona može biti ograničena na određeni dio tijela, ali se javiti i na cijelom tijelu”, navodi dr. Benjamin Bert, oftamolog te dodaje kako je liječenje dostupno, ali nažalost, lijek ne postoji. 

Svi navedeni simptomi mogu otkrivati i neka druga stanja, ali ako ste zabrinuti, svakako se obratite liječniku. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo