Ljepota

Ljepota

Spriječite probleme: 10 jednostavnih savjeta za njegu kose tijekom zime

Hladno vrijeme može oštetiti kosu, pa ako do danas niste brinuli o njoj kako treba, dobro i sami znate kako ona izgleda nakon zime.

Kako bi kosa ostala zdrava i sjajna i nakon zime, potrebna joj je zaštita. Donosimo 10 savjeta za njegu kose tijekom zime.

1. NOSITE KAPU

Važno je prekriti kosu tijekom zime kapom ili maramom kako biste ju zaštitili od isušivanja kao posljedice izlaganja hladnom zraku, kiši i snijegu, a ako to ne prevenirate kosa će biti lomljiva. Vuna, pamuk i slićni materijali mogu također uzrokovati lom kose, pa bi kapa trebala biti postavljena svilom ili satenom. Kako biste izbjegli statički elektricitet, prije nego stavite kapu, koristite ulje ili ulje u spreju. Suha ulja nisu teška i sadrže prirodne minerale koji hrane kosu i daju joj sjaj.

2. KUPITE OVLAŽIVAČ ZRAKA

Želite znati više o tome kako jednostavno sušiti kosu tijekom zime? Koristite ovlaživač zraka. Kako je zrak iznimno suh u prostorijama u kojim boravimo tijekom zime, kosa se suši. No ovlaživač zraka će naravno u prostoriju unijeti vlagu i vaše će kovrče izgledati savršeno.

3. REDOVNO SE ŠIŠAJTE

Kosa bi se trebala skraćivati svakih 4 do 8 tjedana kako bi uvijek bila zdrava i izgledala svježe. Dovoljno je samo ukloniti centimtar ili dva vrhova kose kako biste vidjeli promjene, ali i spriječili oštećenja.

Što možete napraviti ako vam kosa ispada? Stilistica otkriva najčešće pogreške koje radimo kod kuće

4. NE TUŠIRAJTE SE VRELOM VODOM

Iako je topli tuš nešto ćemu se veselimo kada dođu hladni dani, ona može isušiti kosu i tako ju ostaviti lomljivom i ne baš lijepom. Kosu perite mlakom vodom a ispirite hladnom.

5. IZBJEGAVJTE UPOTREBU FENA I PEGLE ZA KOSU

Njbolje bi bilo kosu ostaviti da se suši sama, jer sušenje fenom povećava šanse da će se ona lomiti. Ako ju sušite bez fena, sigruno čuvate njeno zdravlje ali i ljepotu. Ako nemate vremena preko dana, operite kosu navečer i pustite neka se suši dok spavate, naravno ne uz otvoren prozor. Iskoristite zimu kako biste isprobali pletenice ili pundže.

6. NE IZLAZITE IZ KUĆE S MOKROM KOSOM

Mokra je kosa puno osjetljivija od suhe kose, a ako hodate s vlažnom kosom po hladnom zraku, ona se može smrznuti i pucati, a uz to se možete i razboljeti.

7. KORISTITE ULJA

Kada hladan zrak napravi štetu na kosu, povratite joj vlagu uz pomoć ulja. Koristite lagane formule i nježno nanosite na vrhove kose svaki dan.

8. REGENERATOR POMAŽE

Hraniti kosu je prioritet kada dođe zima, a na kosu nanesite regenerator i ostavite da djeluje nekoliko minuta. Posebno je ovaj korak važan ako kosu uvijek uređujete uz pomoć fena i pegle za kosu.

Ovo su najčešće bolesti vlasišta – saznajte u kojem slučaju provjeriti rad štitnjače

9. NE ZABORAVITE NA MASKU ZA KOSU

Baš kako i one za lice, tako i maske za kosu moraju biti dio vaše njege i može puno pomoći pri preveniranju štete nastale hladnim zrakom. Obično je potrebno držati ih na kosi 20 minuta i nakon toga isprati mlakom vodom.

10. NE PERITE KOSU ČESTO

Ako ste netko tko kosu pere svaki dan, vrijeme je za promjene. Prečesto pranje kose će iritirati tjeme i lišiti ga prirodnih ulja koja služe kao zaštita. To je posebno važno znati kada dođu hladni dani. Pokušajte kosu prati što rjeđe, pa ako ju perete svakodnevno, pokušajte pričekati tri dana prije novog pranja, a pomoći vam može i suhi šampon. Uz to će kosa neodoljivo mirisati.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo