Sve tajne nanošenja maskare - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Sve tajne nanošenja maskare

Maskara spada među najkorišteniju kozmetiku, no mnoge žene još uvijek je ne znaju pravilno nanositi.

Maskara je tijekom godina mnogim ženama postala nezamjenjiv dio dekorativne kozmetike. Štoviše, mnoge žene koriste upravo samo nju kako bi istaknule svoje oči tijekom dana i često ne nanose niti malo sjenila, niti bilo kakvu drugu šminku na oči. Maskara je najkorištenija dekorativna kozmetika na svijetu, pa nije niti čudno da se svake godine na tržištu javljaju nove maskare s novim efektima – one koje produljuju trepavice, one koje daju efekt gustoće, zatim one koje daju kombinaciju jednog i drugog, vodootporne maskare, maskare koje njeguju…

Svima je poznato da je osnovna svrha maskare da oboji vaše trepavice i skrene pozornost na vaše oči. Upravo zbog toga ne smijete zanemarivati važnost pravilnog nanošenja maskare, kako ne biste izgledali poput maškara. Nakon godina, pa čak i desetljeća korištenja maskare, vjerujemo da svaka žena ne zna sve tajne pravilnog nanošenja maskare i postizanja željenog efekta pa smo vam zbog toga odlučili otkriti sve tajne nanošenja maskare.

Briga o maskari

Prije nego što uopće počnete s nanošenjem maskare na oči, provjerite je li maskara nova, da joj nije istekao rok trajanja, je li osušena i slično. Ukoliko vam stoji više od godine dana slobodno ju odmah bacite bez razmišljanja. Stare maskare mogu izazvati ozbiljne upale očiju. Maskara je najopasnija od svih vrsta šminke kada je stara, upravo zbog njezinog kontakta s očima. Na njezinoj četkici mogu se nakupiti brojne opasne bakterije.

Ako ste pak upravo kupili novu maskaru, prva stvar koju trebate učiniti, prije njene uporabe, je pod mlazom vruće vode u potpunosti isprati četkicu od maskare, kako biste uklonili eventualnu prljavštinu i grudice koje su se nakupile od stajanja maskare u trgovini.

Jedno od osnovnih pravila rukovanja s maskarom je da ne smijete četkicu od maskare svaki puta kada nanosite maskaru potezati gore-dolje kada želite na četkicu nanijeti još boje. Dovoljno je da ju samo jednim potezom stavite u bočicu i isto tako izvučete van. Ako ćete nekoliko puta napraviti isti pokret, na četkicu će vam se nahvatati previše boje, što će vam otežati nanošenje, stvorit će se grudice, a sama četkica će se nakon nekog vremena slijepiti. Isto tako u bočicu s maskarom ćete na taj način pustiti više zraka koji će je samo isušiti.

Pravilno nanošenje

Nanošenje maskare započnite s trepavicama gornjeg kapka, tako da počnete od korijena prema van i to od mjesta gdje su vam najdulje trepavice, znači od sredine oka prema vanjskom kutu oka, pa zatim prema unutarnjem kutu. Nastojite što manje treptati tako dugo dok se prvi sloj ne osuši. Kada nanesete prvi sloj maskare na gornje trepavice, počnite s nanošenjem na donje trepavice. Za donje trepavice koristite vrh četkice i učinite to što nježnije. Kako se vaše trepavice ne bi slijepile radite cik-cak pokrete.

Nakon što ste nanijeli prvi sloj na sva četiri kapka, za dramatičniji izgled započnite s nanošenjem drugog sloja. Drugi sloj nikako nemojte nanositi prije nego što vam se posušio prvi sloj maskare. Također, ako želite posebno istaknuti oči, koristite uvijač za trepavice nakon što se posušio prvi sloj maskare. Efekt će biti mnogo bolji nego uvijanje prije nanošenja maskare ili nakon drugog nanošenja. Ako su vam trepavice slijepljene već nakon prvog nanošenja, poslužite se četkicom za trepavice, a razdvojite ih dok se maskara još nije osušila.

Višak maskare možete ukloniti tako da štapić za uši umočite u odstranjivač šminke i lagano pređete preko njih. S time ćete najučinkovitije ukloniti eventualne grudice.

Boje maskare

Većina žena upotrebljava crnu maskaru, no to ne znači da ne možete isprobati i druge boje. Ženama koje imaju plavu ili crvenu kosu preporučamo da isprobaju smeđu maskaru, no ako želite dramatičniji izgled očiju, onda se definitivno držite crne boje. Također, preporučamo da pokušate s kombiniranjem smeđe i crne maskare što će dati prirodan, a opet naglašeni efekt.

Smeđu maskaru preporučamo smeđokosim ženama koje žele postići dojam prirodnog izgleda bez šminke. Postići ćete efekt istaknutih očiju bez imalo šminke. Ljubičasta maskara izgleda odlično na smeđookim ženama, a plava na plavookim.

Uobičajeno je da se nanose samo dva sloja maskare, a hoćete li postići željeni efekt ovisi o vašim trepavicama, o kvaliteti maskare, o načinu nanošenja. Nikako ne preporučamo nanošenje više od tri sloja maskare, jer ćete samo dobiti efekt umjetnih trepavica, koje će vam se vjerojatno slijepiti pa ćete izgledati groteskno.

Efekti maskare

Vjerujemo da svaka žena zna da se maskara nanosi zadnja, odnosno nakon nanošenja olovke za oči, sjenila i sl. Zanimljivo je spomenuti da većina žena ima samo jednu maskaru koju koristi za sve prigode dok s druge strane imaju nebrojene boje sjenila, olovki i tuševa za oči, različite vrste pudera i rumenila.

S obzirom da maskara spada među najkorišteniju kozmetiku, nemojte škrtariti upravo na njoj. Kupite nekoliko vrsta maskare – onu za produljivanje trepavica, za gustoću, vodootpornu, smeđu… kupite one koje će zadovoljiti sve vaše potrebe.

Primjerice, za dnevnu šminku najbolja je ona koja produljuje vaše trepavice, dok primjerice za večernji izlazak je bolje koristiti onu za gustoću trepavica.

Određene maskare imaju u svojem pakiranju dvije vrste maskare, onu koja služi kao zaštitni sloj i za efekt, dok ona druga služi kao završni sloj te boju. Hoće li vam se to svidjeti, vaša je individualna stvar, no iskustva govore, da velike razlike u izgledu trepavica nema.

Izvor: Žena.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo