Ljepota

Ljepota

Top 5 namirnica za imunitet

Tijekom zime naš organizam treba dodatnu zaštitu i dodatnu pažnju. Osim tople odjeće, prehrana je vrlo bitna. Ako se do sad niste informirali o dobrobiti pojedinih namirnica, donosimo vam kratki pregled nekih od najpopularnijih i najdostupnijih namirnica koje će vas zaštiti od prehlada i dosadnih zimskih bolesti.

Sigurno znate da namirnice poput čili papričice daju tijelu ekstra doze vitamina A i C koje su bitne u prevenciji infekcija, no znate li koje još?

1. Grejp

Grejp je bogat vitaminom C, koji pomaže u liječenju gripe i prehlade. Također, sadrži prirodne spojeve koji aktiviraju imunološki sustav i smanjuju rizik od raka. Sjemenke grejpa prirodni su antibiotik, a crveni grejp snižava kolesterol.

2. Bijeli luk

Ova namirnica ima antibiotska svojstva i pravi je punjač imunološkog
sustava. Za njega kažu da ima širi antibiotski spektar od penicilina pa tako ubija dosta virusa.
Najefikasniji je kada se jede sirov. Inače, bijeli luk sadrži
komponente koje smanjuju upalne procese i uništava bakterije. Ako jedete
luk velike su šanse da ostanete zdravi i izbjegnete prehladu.

3. Kupus

Kupus je bogat vitaminom C i glutaminom koji jačaju imuni sistem. Ono što je dobro kod kupusa je činjenica da je jeftin i lako dostupan u vrijeme zimskih mjeseci kad mu je sezona. Dodavanjem kupusa u obrok povećavate unos antioksidanata u vaš organizam i hranljivu vrijednost vašeg obroka.

4. Bademi

Šaka badema pomaže da povratite vaš imunološki sustav od posljedica stresa. Preporučena dnevna količina badema od 1/4 šalice je dovoljna da pokrije skoro 50 posto dnevne potrebe organizma za vitaminom E koji jača imunitet. Također, bademi sadrže B vitamine koji vam pomažu u oporavku od stresa.

5. Brokula

Brokula je bogata sastojcima koji jačaju imunitet: vitamin A, C.  Lako je dostupan i koristan je dodatak jelima. U kombinaciji sa sirom obogaćujemo naš obrok i sa vitaminima B i vitaminom D.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo