Recept za izgled bez "naračine kore"

Noge, njega, koza

Dok je pola Europe pokriveno snijegom, većina nas vjerojatno mašta o predivnim pješčanim plažama i odbacivanju svih tih debelih slojeva zimske odjeće u zamjenu za lepršave ljetne kreacije (koje su, usputno, već zabljesnule u mnogim buticima?!).

Obzirom da većina Hrvata nema svojeg osobnog trenera poput Jennifer Lopez, koji cijele godine kontinuirano bdije nad njezinim gluteusima i bicepsima, beauty „prognostičari“ najavljuju intenzivne navale u teretane, specijalizirane ustanove i salone, strateški se planiraju pomame za čarobnim kremama i napitcima, koje će do jutra zagladiti trbuh, zategnuti kožu i ukrasti 5 centimetara na strateškim dijelovima kako bi zabljesnuli u toplijim danima... Ipak je došlo vrijeme, nakon unošenja „kalorijskih bombi“ za zimske zalihe, da se pozabavimo zdravljem i vlastitim izgledom. Zanemarujući genetiku, ukoliko itko od vas cijele godine aktivno samo skrbi o tjelesnoj aktivnosti, prehrani i njezi tijela, što svakako! preporučam i savjetujem, tada skidam kapu i vjerojatno ne morate čitati dalje...

Celulit ili „narančina kora“ problem je s kojim se ne susreću samo pretile osobe, nego i sve više vitkih i mršavih žena (vrlo rijetko ili nimalo muškarci). Riječ je o estetskom problemu koji zahtijeva multidisciplinarni pristup i realna očekivanja, pogotovo kada se njime pozabavite „kampanjski“ i kada je riječ o uznapredovanom stupnju ili tzv. tvrdokornom celulitu.

Novosti u terapiji celulita sve su naprednije, svake sezone se lansira na desetke anticelulitnih ili slimming preparata, a u SAD-u se samo godišnje potroši 6 milijardi dolara na tretmane „narančine kore“! Bitni čimbenici u nastanku celulita su: genetika, ženski spolni hormoni, način života/aktivnost i prehrana, a u posljednje vrijeme se sve više naglašava i stres, starenje kože i nepravilna njega tijela kao preduvjeti nastanka ili isticanja celulita.

Dakle, nemojte kriviti samo masno tkivo za nastanak kvržica i nabora na koži, nego i cjelokupno zdravlje vaše kože. Takva novost će vam pomoći da shvatite kako nije samo dovoljno otići na radikalnu dijetu, spavati u teretanama,  natrljati kremu na bedra i očekivati čudo! Današnje metode znatno su uznapredovale, ali samo uz savjet pravih stručnjaka s različitih područja, možete očekivati maksimalni rezultat!

Koja je formula uspjeha za što bolji tretman „narančine kore“? U suvremenim med-spa ustanovama uz konzultaciju sa zdravstvenim stručnjakom moguće je naći dobitnu kombinaciju instrumentalno-medicinske aparature, stručnih manualnih masaža i učinkovitih med-kozmetičkih preparata. Jedan od svjetski poznatih dermatologa je čak patentirao pojam „technoceuticals“ za takve kombinacije. Neke od dostupnih su terapija infracrvenim svjetlom, radiofrekvencija, endermologija, elektro-optička sinergija (subdermna terapija), elektrostimulacija mišića, dermalna masaža, ručna ili aparativna limfna drenaža, redovita tjelovježba, operativne i kirurške tehnike, lasersko liječenje, filleri, ionitermija, medikacija s niskim dozama androgenih hormona... Najbolje je kombinirati kozmetički preparat paralelno sa tretmanima u zdravstveno-estetskim centrima. Dapače, tada je i angažman pacijenta puno veći, a i vodi više računa o kontinuirano njezi i redovitosti njege.

Kako najnovije spoznaje pokazuju da i starenje kože pojačava vidljivost celulita (jer vezivno tkivo nema sposobnost zadržavanja masnih nakupina), na tržištu su se pojavili i preparati koji istovremeno „otapaju“ masne stanice, ali i pojačavaju sintezu novog vezivnog tkiva. Slikovito rečeno, ako zamislite masne stanice kao balon, tada bi vezivno tkivo bilo omotano oko cijelog balona. Ukoliko vezivno tkivo popusti, tada će kroz vlakna vezivnog tkiva „provirivati“ balon i do izražaja će doći neravnine, nabori i kvržice. Poanta primjena anti-aging sastojaka u anticelulitnim kremama je kao i kod bora - osnažiti kolagen i elastin kako bi koža bila učvršćena i elastična, i umanjila mogućnost naziranja masnog tkiva na površini kože.

Također se sve više u znanstvenim krugovima govori i o štetnom djelovanju stresa na pojačanu vidljivost celulita (ah, opet taj stres!). Naime, hormoni i neuromedijatori koji se oslobađaju prilikom stresa mogu uzrokovati u koži kaskadne upale, koje razgrađuju stanične membrane i vezivno tkivo. Laički rečeno, svaka metoda koja ublažava stres, a pogotovo masaža na tretmanima ili intenzivno umasiravanje proizvoda, zaista ima smisla! Zato slijedeći put kada budete nervozni zbog guste anticelulitne kreme, razmišljajte vrlo pozitvno -  takva aktivna tekstura ima svoju zadaću - natjerati vas na dodatnu masažu!

Koje sastojke trebamo potražiti na anticelulitnim kremama? Najprije napravite temeljitu eksfolijaciju kože tijela s mehaničkim ili kemijskim pilingom (AHA). Neka sam tretman sadrži neke od slijedećih popularnih sastojaka: kofein, zeleni čaj, guarana, ginkgo, aspartam, centella asiatica, karnitin, đumbir, ekstrakt divljeg kestena ili vinove loze, itd. Nije naodmet da nekoliko minuta nakon umasiravanja anticelulitnog preparata kožu jako dobro hidrirate, jer je dehidracija prvi korak do pojačane vidljivosti celulita; priča koja je vrlo slična nastanku bora. Dovoljan je hipoalergeni losion za tijelo koji sadrži protuupalne sastojke kao što su pantenol, aloe vera, omega masne kiseline, vitamin E ili hijaluronska kiselina.

A što je sa suplementima? Trenutačno se još uvijek proučavaju neki od dodataka prehrani za redukciju celulita, no svakako je prioritet prilagoditi prehranu. Radi smanjivanja upala u organizmu (i anti-stres učinku), možete obogatiti režim prehrane s dodacima poput omega 3-6-9 masnih kiselina (pogotovo ulje boražine), glukozaminom, lecitinom, kompleksom B vitamina, mineralima u tragovima, odabranim aminokiselinama, itd. Uvijek se posavjetujte sa zdravstvenim stručnjakom o suplementu koji je idealan za vas obzirom na zdravstveni i prehrambeni profil.

Recept za izgled bez „narančine kore“ koji jamči maksimalan uspjeh podrazumijeva specifičnu instrumentalnu metodu uz masažu, kozmetički preparat koji sadrži lipolitičke i protuupalne sastojke uz one koji izgrađuju vezivno tkivo i hidratiziraju kožu, prilagodbu tjelesne aktivnosti i prehrane, dovoljnu količinu vode tijekom dana, te redukciju stresa... I kako se kaže, koliko god dalek put bio : „Enjoy the ride!“. :)

 Prati nas na Viber Public Chatu!