Što travanj i rozaceja imaju zajedničko?

lice, zena, usne, rozaceja

Čak je šest milijuna različitih kemikalija u okolišu s kojima se možemo susresti; 2800 ih je potencijalno iritabilno za kožu, a među njih ubrajamo i onih 150 vrsta kemikalija koje su prisutne u svakom domaćinstvu i svakodnevno uzrokuju niz vidljivih patoloških promjena na koži.

Tko god ima problema s rozacejom, upalnom bolesti lica tipičnoj po privremenom ili trajnom crvenilu kože lica i uočljivim kapilarama, svakako je izložen svakodnevno velikom riziku od tako velikog broja kemikalija, a među njih možemo ubrojiti i niz kozmetičkih sastojaka.

Pitate se što zajednički imaju Bill Clinton i Robert Redford? Oni spadaju u brojku od preko 16 milijuna Amerikanaca koji imaju dijagnosticiranu rozaceju, stoga je zbog sve većeg porasta oboljelih od te životno neopasne, ali neestetske, socijalno izolirajuće i psihološki „opterećujuće“ bolesti, američko Nacionalno Društvo za Rozaceju proglasilo travanj kao mjesec obilježavanja borbe protiv te „psihološki poražavajuće“ dermatološke bolesti, kako bi se široka javnost upoznala da na vrijeme prepozna njezine simptome i potakne pacijente na rano otkrivanje i psihološku stabilizaciju pacijenata u kasnim fazama.

Zanimljivo je kako je rozaceja kao dermatološko stanje prvi put prepoznata još u 14. st. (slika jednog svećenika s rozacejom; muzej Louvre). Pripisivala se neumjerenoj konzumaciji alkoholnih pića, a prvotna liječenja podrazumijevala su i puštanje krvi uz pijavice. Čak je i Shakespeare u svome djelu Henrik VIII. spominjao bulbusni nos simptomatičan za rozaceju.

Kako bih i ja podržala s vama ovakvu inicijativu osvještavanja, evo nekoliko korisnih savjeta koje uvijek možete preporučiti svim poznanicima koji se muče sa stalnim „crvenilom lica“:

  • Vodite dnevnik u kojem ćete zabilježiti precizne aktivnosti kada se crvenilo pojavilo (npr. jeli ste začinjenu hranu, bili ste na fitnessu, popili ste čašu vina…) Na taj način ćete vrlo brzo otkritit one „okidače“ koji pogoršavaju crvenilo i naučit ćete ih izbjegavati.
  • Sredstva za čišćenje lica ne smiju sadržavati sapune, nego isključivo blage surfaktante.
  • Izbjegavati natrijev lauril sulfat u sredstvima za umivanje i kupanje.
  • Izabrati sastojak koji je učinkovit i protiv UVA i UVB zaštite: mineralni filtri- cinkov oksid i titanov dioksid su najidealniji izbor, jer su ujedno i najpodnošljiviji.
  • Kozmetika i zaštitna sredstva bi trebala sadržavati i protektivne silikone (oprez kod ujedno akneične kože).
  • Odabrati laganu podlogu, najbolje mineralnu, koja izbjegava primjenu sintetskih i komedogenih sastojaka, a pogotovo s mineralnom UVA/B zaštitom.
  • Izbjegavati adstrigente, alkoholne tonike, mentol (osim ako nije posebno doziran i u maloj količini koja „hladi“ upaljenu kožu, kamfor.
  • Izbjegavati vodootpornu kozmetiku i komedogene i „teške“ V/U pudere koji se teže utrljavaju i uklanjaju, te zahtijevaju snažnije čistače i iritabilna „otapala“.

Od kozmetičkih sastojaka potražite divlji kesten, ekstrakt vinove loze, veprina, zeleni čaj, sladić, vitamin E, alantoin, bisabolol, dekspantenol, neven, polifenole i bioflavonoide, centellu asiaticu, nekiseli oblik vitamina C, hijaluronsku kiselinu, ceramide i skvalene, ulje jojobe, argana, beta glukan, tj. ekstrakt zobi, ulje pamuka, ulje boražine ili noćurka, GLA…), te mineralne zelene ili foto/termokromatske pigmente za korektivni tretman, prikrivanje  i umirivanje crvenila.

  • Umirivanje i uživanje u kozmetici za kožu s rozacejom jest imperativ (ugodna tekstura, blagi prirodni (NE umjetni) miris, razmazivost, općenita kozmetičnost pripravka…).

U svijetu idu toliko daleko da se pacijentima savjetuje kupovina svilenih jastučnica ili onih s posebnim mikrovlaknima impregniranim srebrom, kako bi se izbjeglo trenje lica (iritacija) ili bakterijska infekcija. Mora se izbjegavati svaki temperaturni ekstrem (prevruće, prehladno) i savjetuje se umivati isključivo mlakom vodom..

Prvenstveno preporučam posjet liječniku dermatovenerologu kako biste upoznali niz terapijskih mogućnosti i instrumentalnih metoda koje su danas relativno uspješne, no bitno imati što raniju i pravovremenu inicijativu odlaska u ordinaciju.

Neka baš ovaj travanj bude idealan mjesec da se osvijestite o rozaceji, posjetite zdravstvenog stručnjaka i ubuduće se rumenite isključivo zbog sretne ljubavi i „leptirića“ u trbuhu. :)

Želim Vam zdravu i lijepu kožu!

 Prati nas na Viber Public Chatu!