Ljepota

Ljepota

Ako želite da vam kosa raste brže, obratite pažnju na ova tri nutrijenta

Zdrava i lijepa kosa ne ovisi samo o kvalitetnoj njezi i redovitim posjetima frizerskim salonima, ključna je i pravilna prehrana.

Zato ako želite potaknuti rast kose, mijenjajte prehranu, obogatite je kvalitetnim namirnicama, a dobri rezultati sigurno neće izostati, piše mbg

1. Proteini

Vaša kosa je napravljena od proteina keratina. Keratin, kao i svi proteini, sastoji se od jedinstvene mješavine aminokiselina – prvenstveno cisteina, prolina i glicina.

Birajte namirnice poput piletine, nemasnog mesa i ribe, ali i slanutak, leću, zob i grah.

Također, možete koristiti i razne dodatke prehrani poput kolagena. 

Iako kosa ne sadrži kolagen (kao što to čini koža), peptidi kolagena mogu osigurati više aminokiselina. Te se aminokiseline zatim mogu pretvoriti u keratin kako bi se formirala zdrava kosa.

Stručnjakinja za zdravlje kose otkriva najgore stvari koje kod kuće radite svojoj kosi

2. B vitamini

B vitamini, kao što su biotin i niacin, mogu potaknuti rast kose.

Čini se da biotin posebno pomaže u proizvodnji keratina. U jednoj maloj studiji, žene su prijavile bolji rast kose kada su uzimale biotin u usporedbi s onima koje su dobile placebo. Osim toga, nedostaci biotina povezani su s gubitkom i lomljenjem kose, ali, primjerice, nedostatak biotina u populaciji SAD-a je rijedak.

Unos biotina možete povećati putem mesa, ribe, jaja, sjemenki, orašastih plodova i određenog povrća (slatki krumpir, brokula i špinat) ili putem dodataka prehrani.

3. Vitamin D

I vitamin D ima veze sa zdravom kosom. Istraživanja pokazuju da se ljudi koji imaju nisku razinu vitamina D mogu suočiti s ispadanjem kose.

Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdila uloga ovog vitamina u rastu, ali prilično je očito da nedostatak može utjecati na zdravlje kose.

Nekoliko namirnica prirodno sadrži vitamin D, kao što su shiitake i šampinjoni, skuša, losos, ulje jetre bakalara, sardine i jaja. No, suplementi vitamina D su ključni za većinu ljudi. 

I COVID-19 utječe na zdravlje kose

Ispadanje kose nakon bolesti kao i zbog stresa nije neuobičajeno, upozorava Nevia Delalle, dr. med., spec. dermatologije i venerologije:

Jedan od simptoma koji su posljedica COVID-19 je i ispadanje kose. Oko 50% pacijenata nakon preboljele infekcije ima upravo problem s opadanjem kose. Radi se o telogenom efluviju, koji nije rijetka pojava u dermatološkim ordinacijama. To je difuzno opadanje kose koje se javlja 2-3 mjeseca nakon utjecaja potencijalnog stresora, u ovom slučaju virusne infekcije. Nije specifičan samo za COVID i može se javiti nakon bilo koje virusne ili druge infekcije, ali kako je uz pandemiju i opće stanje u zemlji i u svijetu specifično i pod konstantnim bombardiranjem lošim vijestima, uz fizičku traumu izazvanu samim virusom imamo i psihološki faktor, zbog čega se utjecaj multiplicira.

Ukratko, ciklus rasta dlake dijelimo u tri faze. Anagena faza je aktivan rast kose koji traje 3-6 godina, slijedi je faza mirovanja i potom faza ispadanja. Do ispadanja kose dolazi kada na folikul djeluje neka štetna tvar izvana ili iznutra, što znači da organizam mora uravnoteženo funkcionirati. Normalno je ispada do sto vlasi dnevno. Ako je taj broj veći, govorimo o telogenom efluviju, dakle prijevremenom prekidu anagene faze i prijelazu u katagenu i telogenu fazu zbog čega se kosa difuzno prorjeđuje. Najčešći uzroci su trudnoća, psihološka trauma (kojom je pogođen cijeli svijet, a u Hrvatskoj dodatno pogoršan potresima), bolest, hospitalizacija, kirurški zahvat, pothranjenost i lijekovi. U jednoj studiji provedenoj na 15.345 pozitivnih pacijenata na COVID-19, u bolnici Henry Ford Hospital, u Detroitu dokazano je da su svi oboljeli pacijenti bili pod znatno većim psihološkim stresom.

Usto, oslobađanje proinflamatornih citokina i oštećenje antikoagulacijskih mehanizama mogu utjecati na razvoj telogenog efluvija. Uz sistemski upalni odgovor i stvaranje mikrotromba unutar folikula vlasi u čijem smjeru je i provedena ova studija. Upravo navedeni mikrotrombi mogu dovesti do okluzije krvnih žila folikula vlasi. Većina pacijenata imala je teški oblik bolesti te bila na terapiji antibioticima, sistemskim kortikosteroidima i/ili hidrokinonom.

Tri greške koje radimo s kosom kod kuće i u salonima, a utječu na ispadanje i lomljenje kose

M. P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo