Ljepota

Ljepota

Kosa ljeti zahtjeva posebnu njegu

Foto: Shutterstock

Ako ste još uvijek na moru, ili se tek spremate na put, dobro je pročitati nekoliko savjeta stručnjaka o njezi kose izložene suncu i moru.

Želite li se vratiti s ljetovanja sa zdravom, sjajnom i čvrstom kosom, važno ju je pripremiti za sunce i prije odlaska na more. Kako kosu pripremiti za sunce, upitali smo vlasnicu poznatog zagrebačkog frizerskog salona Fabula De Forma, Katicu Topčić.

Kosa ljeti brže raste

“Prije odlaska na godišnji odmor preporučam temeljitu pripremu kose. Obojite samo izrast kako bi kosa izgledala uredno, na dužinu stavite hranjiv dubinski tretman kako bi ste preventivno spriječili isušivanje i oštećenje na kosi tokom boravka na suncu. Ljubitelj sam prirodne profesionalne kozmetike, stoga preporučam hranjive multivitaminske ampule” ističe Topčić te dodaje kako je jednako važno skratiti vrhove jer u suprotnom kosa može ispucati, a kako ona ljeti brže raste, odrezanu dužinu ćete nadoknaditi.

Tijekom boravka na suncu, bilo na moru ili u planinama, od izuzetne je važnosti redovito nanositi sprejeve koji u sebi sadrže ovlaživače, vitamine i UV filtere te antioksidante koji suzbijaju pucanje kose na celularnoj razini, suzbijaju suhoću, smanjuju lomljenje i obnavljaju kemijski oštećenu kosu.

Njegujte prirodan izgled kose

“Prirodan izgled kose je dobrodošao tijekom ljeta, pa joj dozvolite da se odmori i ne zatežite ju u čvrsti rep ili pundžu, jer su tjeme i kosa nakon cjelodnevnog boravka na suncu osjetljiviji nego inače, stoga ostavite da se ona prirodno osuši.”, savjetuje sugovornica te napominje da prije sušenja nanesete kremu za kovrčanje kose ili za ravnanje ovisno o strukturi.

Ako volite frizure, spletite pletenicu na vlažnu kosu, ostavite da se osuši na zraku, raspletite i počešljajte prstima, stavite ukras u kosu u obliku cvijeta, češlja ili rajfa te uživajte u trendi frizuri za ovo ljeto.

Ako se kupate u moru od izuzetne je važnosti isprati kosu u slatkoj vodi svaki put kad izađete iz mora te nanijeti Sun protector. Tokom ljeta obavezno koristite šampone i njegu bez parabena i sulfata obogaćene vitaminima (E i C) koji djeluju antioksidativno jer smiruju pucanje vrhova i popravljaju oštećenu kosu na staničnoj razini te ubrzavaju oporavak, popravak i regeneraciju kose.

Valovita kosa zahtjeva više njege

Ana Abrahamsberg / Moje zdravlje

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo