Može li biti isplativo ne oprati kosu tjedan dana? Evo što kaže liječnik - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Može li biti isplativo ne oprati kosu tjedan dana? Evo što kaže liječnik

Savjeti o pranju kose su vrlo različiti – od perite svaki dan do perite što rijeđe kako se ne bi mastila. Svatko zna za sebe što mu najbolje odgovara. Ali što ako ju ne operete predugo?

Većina nas opere kosu pere svakih jednom do dva puta tjedno, no što ako vam je razmak između pranja dulji? Odgovore je za Bestlifeonline dao dr. Steven Line, stručnjak za kozmetiku i predstavnik Američke udruge za kozmetiku.

On navodi kako nepranje kose dulje od tjedan dana može biti jednako dobro kao i loše oviso o tome kakvo vam je tjeme i kosa. Ističe kako ćete primijetiti sljedeće stvari:

1. Prirodna ulja

Ono što ćete prvo primjeriti je povećana količina ulja na kosi, jer je tjeme imalo priliku tj. vremena proizvesti ta prirodna ulja.

Ako želite da vam kosa raste brže, obratite pažnju na ova tri nutrijenta

Ona mogu hraniti kosu i pružiti joj vlagu, pa će i izgledati sjajnija i zdravija, navodi.

Kao rezultat ćete primijetiti neke promjene na teksturi kose – što može biti blagoslov ili prokletstvo – ovisi o tipu kose. Ako imate valovitu kosu, preskakanje pranja može pomoći jer će ojačati prirodnu teksturu dlake. Ali ako imate masno tjeme i kosu, nakupljanje ulja može samo pogoršati stvar pa će kosa izgledati masnije.

2. Snažnija dlaka

Kosa može pucati iz brojnih razloga, radi lošeg tretiranja, prehrane, stresa, ali i zdravstvenih problema… Dr. Line navodi kako često pranje kose može biti dodatan razlog.

Shutterstock

Ako ju perete često, lišavate tjeme prirodnih ulja pa će ono biti suho, a dlaka sklona pucanju. Ako to radite rijetko, višak ulja na kosi može spriječiti pucanje, savjetuje.

3. Iritacija tjemena

Kod većine će ljudi izbjegavanje pranja kose tjedan dana ipak ostavite negativne posljedice. 

Ako kosu ne perete dulje vrijeme na njoj, kao i na tjemenu će se nakupljati ulja, prljavštine i mrtva koža. To može dovesti do iritacije tjemena koje će svrbjeti i perutati se, navodi liječnik.

Dodaje kako može doći i do prevelikog razmnožavanja bakterija ili gljivica ako je tjeme vlažno i na njemu se nalaze ostaci stanica mrtve kože što može uzrokovati infekcije i neugodan miris. Čak i ispadanje kose može biti posljedica rijetkog pranja.

4. Nakupljanje produkata

Rjeđe pranje kose može biti korisno ako ne koristite puno proizvoda za oblikovanje kose. Međutim, ako koristite proizvode za kosu poput gela, pjene ili spreja, nepranje kose tjedan dana može dovesti do nakupljanja proizvoda na tjemenu i kosi.

Ovo može otežati vašu kosu, čineći je dosadnom i beživotnom, kaže Line.

Naravno, neki proizvodi za kosu posebno su dizajnirani za korištenje između pranja, uključujući suhe šampone, osvježavajuće sprejeve i neke proizvode za teksturu. Ipak, treba ih ukloniti s kose i tjemena.

N. M.

 

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo