Ljepota

Ljepota

8 znakova stresa na koži

Foto: Shutterstock

U ovo užurbano vrijeme, stres je jedna od karakteristika koju dijeli većina ljudi. Sigurno je kako se stres očituje na našoj koži, a razlog tome je što zbog stresa manje spavamo, manje se možemo koncentrirati na sebe, a i kožne bolesti pod stresom bujaju.

Dugotrajna izloženost stresu može rezultirati različitim zdravstvenim tegobama, poput ubrzanog disanja, sužavanja arterija i samim time srčanog i moždanog udara, a utječe na imunitet, te može rezultirati dužom potrebom organizma da se izliječi.

Da ste pod jakim stresom, puno prije od zdravstvenih tegoba, reagira vaša koža – vaš najveći organ kojeg vidite svaki dan i na kojem simptome ne možete olako ignorirati.

Stres utječe na vanjsku barijeru naše kože, koja se sastoji od usko povezanih epidermalnih stanica. Ta barijera čuva kožu kvalitetno hidratiranom, dok i dopušta molekulama iz krema da ulaze u kožu i tako tretiraju kožne probleme. Kada tu barijeru stres prodre, koža se ne može braniti kao što je mogla do tada, pa sve ozljede teže zarastaju, a nastaju novi problemi s kožom te se već postojeći razvijaju.

Uz to što stres prodire barijeru kože, također se luči hormon kortizol, koji potiče lučenje masnoće kože.

Um i koža su povezani na više razina. Mnogo je živčanih završetaka povezano s kožom, pa kada naše emocije djeluju, mogu se očitavati na koži, baš kao što stres i tjeskoba često utječu na probavu – izjavila je Karen Mallin, psihijatritica i dermatologinja sa Sveučilišta u Miamiju za WebMD.

Stres na koži prouzrokuje:

1. Akne

Stres se najprije vidi na vašem licu, a smatra se da je razlog tome pojačano lučenje sebuma kojeg izlučuju lojne žlijezde, a koji može začepiti pore te tako potaknuti pojavu akni. Najčešće osobe pod stresom koje imaju akne tada padaju u začarani krug, jer ih i tjeskoba nastala od stresa tjera da diraju i trgaju prištiće.

Muče vas akne i prištići? Liječnici savjetuju kako si pomoći!

2. Osip

Zbog stresa na koži se može pojaviti crvenilo u kombinaciji s crvenim nateklinama koje mogu svrbjeti, ili čak peći!

3. Sporo zarastanje rana

Kao što je već rečeno, stres prodire barijeru kože i zbog toga usporava zarastanje rana, uboda i ogrebotina.

4. Masna koža

Tijekom stresnog perioda, pojačava se lučenje sebuma.

5. Suha koža

Osim masnoće, može se pojačati i gubitak vode (kao i što zbog stresa se ne stižete dovoljno hidratizirati te to utječe na vašu kožu).

6. Svrbež na koži 

Pogotovo ako nemate nikakvih drugih simptoma, poput crvenila kože ili prištića, vrlo je vjerojatno da je uzrok stres.

7. Herpes

Stres utječe na naš imunitet i mogućnost da se branimo od virusa kao što je herpes.

Sve što ste željeli znati o herpesu, a niste se usudili pitati!

8. Pogoršanje postojećih kožnih problema 

Ako već patite od psorijaze, ekzcema ili rozaceje, vrlo je vjerojatno da će zbog stresa još više se proširati i reagirati.

Zamućenje vida? Plutajuće čestice? Evo što vam i vaše oči pokazuju! Neke zdravstvene tegobe vam govori i vaš jezik – zato se izbeljite!

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo