Ako vas muči suha koža, vaša bi krema trebala sadržavati barem jedan od ovih sastojaka

lice, krema

Suha, osjetljiva, beživotna koža čest je problem koji se može javiti u bilo koje doba godine, i neovisno o tome koliko ste stari

Osim nedostatka njege, genetike i loših životnih navika, često je uzrok ove neugodne pojave i suh zrak u prostoriji. Tijekom hladnih dana dobro je koristiti ovlaživaće zraka u prostoriji u kojoj provodite najviše vremena, a to je u većini slučajeva dnevni boravak ili spavaća soba. On će prostoriji dodati vlage i rashladiti ju i tako omogućiti da površinski sloj kože ostane vlažan.

Kako je izgled kože direktno povezan s onim što jedete, unos previše masne hrane je prvi korak ka suhoj koži. Iako vam možda u ove hladne dane paše jedna čaša omiljenog vina više, dobro je znati da i alkohol i kofein mogu uzrokovati dehidraciju. Ne možete popiti previše vode pa ju nemojte preskakati.

Možda niste na ovo računali ali nije važno koliko seruma i krema koristite, suha koža će ostati suha bez redovitog čišćenja pilingom. Koristite one blage koji ne sadrže jake kiseline i nisu pregrubi, a potrebno ih je koristiti dva puta tjedno. Ako vam je koža jako osjetljiva, onda umjesto pilinga lice dobro očistite grubom mokrom krpicom za čišćenje lica.

Što će se dogoditi ako tjedan dana ne operete kosu? Liječnik otkriva što očekivati

Možete koristiti i proizvode s retinolom koji će se boriti protiv bora ali i očistiti kožu. Kada ste kožu očistili, pobrinite se da joj kremama date potrebnu vlagu i hranjive tvari. Sad dolazimo do pitanja kako odabrati pravu hidratantna krema za lice?

Kvalitetne hidratantne kreme će umiriti i nahraniti kožu, ali s obzirom na brojnu ponudu teško je znati koje sastojke trebamo u njoj potražiti. Kreme za suhu kožu će često biti nešto gušće teksture, a na vama je želite li izbjeći mirise i dodatke ili vam je na umu proizvod s prirodnim sastojcima. Najvažnije je da je proizvod kvalitetan i da se sastoji od stvari koje će vašu kožu njegovati. Jedna je studija iz 2016. godine pokazala kako je najvažnije koristiti hidratantnu kremu, a manje je važno što sadrži.

Ipak, kad odaberite kremu za suhu kožu, ona bi trebala sadržavati barem jedan od navedenih sastojaka:

 • Hijaluronsku kiselinu
 • Ceramide
 • Glicerin
 • Ureu
 • Antioksidante
 • Ulja biljnog podrijetla
 • Akvaporin
 • Salicilnu kiselinu

Kada možete očekivati prve sijede? Stručnjaci otkrivaju i kako ih spriječiti

NEKOLIKO SAVJETA ZA NJEGU SUHE KOŽE

Zdrava i lijepa koža ne ovisi samo o tome koju kremu koristite. Važno je i kako ju nanosite i s čim kombinirate. Evo nekoliko savjeta kako iskoristiti svu moć kreme

 1. Nanesite kremu dok je lice još vlažno od umivanja ili tuširanja
 2. Ako imate osjetljivu kožu, koristite kremu koja ima umirujuće djelovanje, bez ikakvih dodataka poput mirisa i boje
 3. Provjerite kremu na koži ruke prije nego ju stavite na lice
 4. Kupujte od proizvođača kojemu vjerujete
 5. Izbjegavajte tuširanje i pranje lica vrućom vodom
 6. Ne zaboravite piti puno vode
 7. Koristite tijekom noći ovlaživač zraka
 8. Kremu na lice nanosite barem dva puta u danu
 9. Za dodatne dobrobiti, prije kreme na lice nanesite serum
 10. Ako vam je koža jako suha, dodajte kremi kap ulja od jojobe, ali ne svaki dan.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!