Ljepota

Ljepota

Ako već niste, ova dva tretmana svakako napravite prije sunčanja (može i kod kuće)

Da bi izbjegli negativne posljedice sunčanja važno je kožu i cijeli organizam pripremiti za sunčanje.

Pripremom organizma iznutra kroz konzumiranjem mediteranske hrane koja uključuje maslinovo ulje, raznoliko voće i povrće možemo smanjiti štetan utjecaj sunčevog zračenja. Antocijani, klorofil, beta-karoten i astaksantin su pigmenti / karotenoidi koji imaju antioksidativno, protuupalno djelovanje te potiču zdravlje kože.

Kako zaštiti kožu od sunca?

Prije dužeg boravka na suncu savjetujemo da učinite nekoliko blagotvornih postupaka koji će pripremiti vašu kožu za sunčanje.  

Prije izlaganja suncu svakako napravite depilaciju i piling cijeloga tijela kako bi skinuli odumrle stanice i koži omogućili ravnomjerno tamnjenje. Depilaciju učinite nekoliko dana prije sunčanja jer oštećena koža i  sunčeve zrake se ne vole. Koža će vam biti zahvalna ako joj pomognete da se prirodno obnovi tako što ćete pilingom cijelog tijela ubrzati proces odstranjivanje odumrlih stanica i nečistoća kojima je lice i tijelo podložnije ljeti zbog znojenja i nanošenja raznih preparata za zaštitu od sunca.

Stručnjak za sprečavanje opadanja kose razbija najčešće mitove i otkriva što napraviti

Savjet je napraviti blagi piling jednom tjedno. Blage i hranjive pilinge možete napraviti i sami od prirodnih sastojaka koji su nam u ovim ljetnim danima nadohvat ruke: pomiješajte 1 žlica kokosovog brašna, 2 žlice smeđeg šećera i 3 žlice vrhnja. Kada dobijete finu kompaktnu smjesu, nanesite je na kožu laganim kružnim pokretima, nakon toga je isperite mlakom vodom. 

Tijekom sunčanja djelujte preventivno i zaštitite vašu kožu. Bez obzira na tip kože, potrebno je primjenjivati preparate za zaštitu od sunca sa širokim spektrom zaštite od UVA i UVB zraka. Ne smije se zaboraviti i podatak da  pri boravku u sjeni ili kod oblačnog vremena, sunčeve zrake još imaju jačinu od 30-50%. Osobita pažnja potrebna je kod  djece; malu djecu nikada ne izlagati direktnom djelovanju sunca, primjenjivati preparate za zaštitu od sunca namijenjene za dječju kožu uz mehaničku zaštitu (zaštitna odjeća, kape i sl).

Kupovanje ovih 8 proizvoda je čisto bacanje novca, tvrde dermatolozi!

U novije vrijeme sve je veća učestalost i alergija na sunce. Za liječenje ove bolesti posavjetujte se sa svojim dermatologom, a u prevenciji su korisni preparati za zaštitu od sunca namijenjeni koži sklonoj alergiji.

 

Autor: Andrea Čanađija, majstor kozmetičar u Centru za ljepotu i zdravlje kože SB Arithera

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo