Ljepota

Ljepota

Arbutin: Prirodni sastojak koji će vam trebati ako imate tamne mrlje na licu

Foto: Shutterstock

Hiperpigmentacijske mrlje su jedan od većih problema svake žene…

Koža pamti svako naše sunčanje, uzimanje lijekova i kontracepcije, ali i hormonalne promjene u trudnoći i menopauzi. Izlaganje svim tim utjecajima, pa čak i svakodnevnom stresu, naša nam koža vraća u obliku tamnijih i svjetlijih mrlja na koži lica, ruku ili tijela.

Kada se pojave i na našoj koži većina će posegnuti za jakim sredstvima, poput seruma, maski i kiselina kako bi riješili problem. U tim ćete proizvodima pronaći slične sastojke, poput vitamina C, kiselina i slično.

Postoji jedan prirodni sastojak a zove se arbutin. Arbutin je glikozid; glikozilirani hidrokinon (prirodna varijanta poznatog hidrokinona) izvađen iz biljke medvjetka u rodu. Primijenjeno lokalno, inhibira tirozinazu i tako sprečava stvaranje melanina. Arbutin se stoga koristi kao sredstvo za posvjetljivanje kože.

Krastavci, mrkve, voće… Probajte čarobni smoothie koji njeguje, a i nevjerojatno je ukusan

Hidrokinon, aromatični organski spoj, se često spominje iz nekoliko razloga, poput iritacija i problema s osjetljivom kožom. Ali se i reklamira kao sastojak koji će posvijetliti kožu dugi niz godina.

Mnogi su se iz tog razloga okrenuli Arbutinu, jer je prirodan, sigurniji, ne uzrokuje iritacije i blaža je verzija preparata za prosvjetljivanje tamnih mrlja.

“Arbutin je prirodan sastojak lišća nekih biljki, koja sprečava stvaranje melanina“ ističe Keira Barr, dermatolog. Ukratko, on će spriječiti nastanak novih mrlja jer će blokirati enzime koji su za njih odgovorni a reagiraju kada je koža izložena suncu. Za razliku od eksfolijatora koji će vas riješiti površinskog sloja, ili antioksidanata koji će se boriti protiv slobodnih radikala i tako vam posvijetliti kožu.

Kako ga kombinirati s drugim proizvodima?

On se koristiti kao sastojak mnogih proizvoda za ljepotu i često je u paru s drugim sastojcima poput vitamina C, kako bi rezultat bio što bolji. Sam za sebe je relativno blag.
Pa kada drugi put vidite preparat koji ga sadrži vi ćete znati da:

Izbjeljuje i smanjuje mrlje od sunca i starenja

Nije važno kako se zovu, sve su rezultat pretjeranog izlaganja suncu i mogu se dogoditi bilo kome. 

Moringa ulje – tajni sastojak koji bi trebali koristiti za njegu kože i kose, a evo i zašto

Utječe i na mrlje koje su posljedica upala

Jedan od čestih uzročnika tamnih mrlja su i akne i ostali upalni procesi. Iza njih često ostaju ružičaste, crvene ili smeđe mrlje na koži kojima je ponekad potrebno puno vremena da nestanu. Kako arbutin ima protuupalna svojstva i antioksidante, smatra se odličnim rješenjem i za ovaj problem.

Pomaže kod problema s aknama

Antibakterijska i protuupalna svojstva iz arbutina ga čine i odličnim sredstvom za rješavanje i ovog problema. On će umiriti kožu ali i ciljati na potencijalne opasne bakterije.

Kako ga koristiti?

„Trebao bi se koristiti na mjestima gdje želite posvijetliti kožu ili prevenirati mrlje“, pojašnjava Jeremy Fenton, dermatolog. Možete ga nanositi prstom ili vaticom. Obzirom nije agresivan, možete ga koristiti i više puta u danu, kako vam odgovara.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo