Ljepota

Ljepota

Bore na vratu nisu samo posljedica starenja: Liječnici otkrivaju kako ih najlakše prevenirati ali i ublažiti

Shutterstock

Nakon što pročitate, maknite mobitel iz ruku.

Možda brinete o koži i koristite sve preporučene kreme kako biste sakrili godine koje često otkrivaju upravo bore na vratu , ali to ne znači da ih nećete dobiti. 

Imali ih ili ne, one su sasvim normalna pojava, a jednako je normalno da tražite pomoć – kako ih se riješiti. Evo što kažu stručnjaci. 

Što su bore na vratu? 

Čini se da su posljedica i prirodnog starenja i aktivnosti kojima se bavimo, a dolazi do opuštanja strukture mišića ispod kože kao i same kože pa mogu nastati bore će biti vidljive i kada ste opušteni. To što satima gledate u mobitel isto ne pomaže, a dr. Joshua Zeichner, dermatolog kaže kako su tako danas bore na vratu vidljive i kod mladih pacijenta. 

Kako ih prevenirati? 

Prvi bi savjet dermatologa bio da manje gledate u mobitel jer tako stalno vrat gurate prema dole. Tu su i proizvodi za njegu koji mogu pomoći prevenirati nastanak bora. “Tu su kreme koje sadrže retinol, zaštitu od sunca, peptide i razne kiseline“, navodi dr. Morgan Rabach, dermatolog. Dodaje kako je i svaka krema koju koristite ujutro i navečer za područje lica dobra i za vrat. Uzrok nastanka vaših bora može biti i pušenje cigareta, izlaganje suncu ali i ton kože. “Ako je koža oštećena, neće imati sposobnost oporavka pa će bore ostati, isto tako osobe koje imaju svjetlu kožu osjetljiviji su na vanjske faktore pa se kod njih bore mogu razviti puno ranije”, navodi dr. Zeichner. 

Što možete očekivati od botoksa za kosu? Evo za koga je ovo idealan tretman

Kako se riješiti bora na vratu? 

Ako ih već imate ili primjećujete da se formiraju, postoje koraci kojima možete smanjiti njihovu vidljivost, a to uključuje i kućnu njegu ali i posjet liječniku. 

Koristite odgovarajuće proizvode kod kuće

Koža na vratu je jako tanka što znači da je podložna štetnim utjecajima koji će utjecati na nju. Važno je, slažu se dermatolozi, uz proizvode koje koristite za njegu lica koristiti one i z a njegu vrata. Ujutro je dobro koristiti proizvode koji sadrže antioksidante ali i kremu sa zaštitnim faktorom. Navečer je dobro koristiti retinol koji će popraviti nastalu štetu, a uz vrat ga je potrebno nanijeti i na lice.

Tretmani stručnjaka 

I dalje se kao najbolji tretman spominje tretman laserom za ublažavanje bora na vratu. Oni koje koristi stručnjak će stimulirati kolagen te učvrstiti strukturu kože. Microneedling je još jedna opcija, a dr. Rabach preporučuje upravo taj tretman u borbi protiv bora na vratu. U pitanju su sitne iglice koje prodiru u kožu i potiču stvaranje kolagena i elastina i na području vrata. Liječnik navodi i kako često koristi botox koji će prevenirati nastanak novih bora, ali ništa od navedenog nije trajno rješenje. Učinak botoksa će trajati nekoliko mjeseci. 

Usporite starenje kože: Jednostavnih 10 anti-age koraka u njezi koji će sve promijeniti

“Ako razmišljate o filerima, budite oprezni jer se on ubrizgava direktno u horizontalne linije, ali je rizičan postupak. Kako je koža na tom području jako tanka i stalno je u pokretu, može doći do pojave kvržica u borama”, upozorava liječnik.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo