Dermatologinja objasnila što zima radi vašoj koži i kakve proizvode koristiti za hladnih dana - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Dermatologinja objasnila što zima radi vašoj koži i kakve proizvode koristiti za hladnih dana

Dolaskom hladnijeg vremena naša koža postaje osjetljivija, sklonija oštećenjima te pogoršanju već postojećih dermatoza.

Osljetljivoj koži zato je potrebna dodatna zaštita i njega.

“Niske temperature, vjetar i suh zrak u grijanom prostoru narušavaju zaštitni lipidni sloj zbog čega koža postaje suha i dehidrirana. Na licu, u području nosa i usana, zbog šmrcanja i vlaženja kože (sekrecijom iz nosa ili usta- prelaženje jezikom preko usana slinjenje u dojenčadi, grickanje usana) te izloženosti hladnoći i vjetru, stanje se može dodatno pogoršavati, uz izrazito crvenilo, ljuskanje i osjećaj pečenja kože”, ističe sugovornica dr. sc. Dijana Celić, dr.med., spec. dermatologije i venerologije iz Poliklinike Medikol te dodaje kako pojedine osobe teško podnose niske temperature i mogu reagirati ozeblinama lica, ruku i nogu ili razviti alergiju na hladnoću – oblik fizikalne urtikarije koja se manifestira crvenilom i oteklinom na mjestu kontakta kože s hladnim predmetom, odnosno hladnoćom općenito.

Želite osvježen i pomlađen izgled? Rješenje je jednostavno, a nije plastična kirurgija

“Stoga je zaštita toplom odjećom i vodonepropusnom obućom prevencija ovakvih neželjenih stanja. Zbog svega navedenog, njega kože zimi iznimno je važna kako bi se prevenirale tegobe uzrokovane hladnoćom, a prilagođena je dobi, stanju kože te već postojećim, kroničnim dermatozama. Važno je naglasiti da je posebna linija njege lica i tijela prilagođena izrazito osjetljivoj i alergijama sklonoj koži.”, dodaje dr. Celić.

Čime njegovati kožu lica zimi?

Lice je potrebno njegovati hidratantnom kremom ujutro, a navečer nešto bogatijom masnijom kremom. Ne treba zaboraviti i na balzame za usne te na preparate za zaštitu od sunca tijekom boravka u planinama.

“Naglasak je i na dovoljnom dnevnom unosu vode, kako naša koža ne bi izgledala dehidrirano, jer u suprotnom, samo hidratantna krema neće biti dovoljna njega. Za tuširanje se preporučuju uljni preparati, a potom za njegu tijela masniji losioni koji se mogu kupiti u ljekarnama, u obliku preparata za njegu zdrave ili osjetljive kože. 
Šake koje su posebno izložene hladnoći i sredstvima za pranje i dezinfekciju, potrebno je više puta tijekom dana njegovati masnijom kremom. Sva ostala stanja kože koja su se pojavila prilikom izloženosti hladnoći (izrazito crvenilo, ljuskanje, oteklina, svrbež, pečenje), a koja se ne mogu ublažiti pravilnom njegom, zahtijevaju pregled dermatologa koji će ordinirati potrebnu terapiju.”, zaključila je sugovornica.

Ovih 7 proizvoda za kožu jednako dobro djeluju kao i profesionalni tretmani u ordinacijama

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo