Ljepota

Ljepota

Evo što vam vaša koža želi reći ako vas muče akne i koliko točno traje liječenje

Stanja, poput psorijaze i akni ne moraju značiti da ste sami uzrokovali problem, već mogu biti pod velikim utjecajem nasljednih faktora. U svakom slučaju, dobro je znati što nam koža poručuje kako bismo na vrijeme mogli potražiti pomoć stručnjaka i problem zauvijek riješiti ili ga barem držati pod kontrolom.

Akne su kožna bolest koju razvije 80% ljudi u svom životu, a tipično zahvaćaju mjesta bogata žlijezdama lojnicama, a to su lice i gornji dio trupa. Razlog nastanak akni prvenstveno je genetska predispozicija s učinkom mnogih različitih vanjskih faktora, a posljedica su i multifaktorijalnih procesa upale na razini lojnica, dok u nekim slučajevima ulogu može imati i prehrana.

Kako se riješiti bora kod kuće i u ordinaciji? Poznata dermatologinja zna sve trikove

Akne se najčešće smatraju estetskim, kozmetičkim problemom, koji dugi niz godina nije bio prihvaćen kao bolest kože koja može dovesti do dubokih psiholoških problema, tako da ponekad valja konzultirati i psihologa. Akne najčešće zahvaćaju tinejdžere, te ovisno o tipu kože kao i ovisno o nasljednoj komponenti trajanje terapije može iznositi i više godina. Akne se javljaju i u odrasloj dobi, iako rjeđe, no tada su obično povezane s hormonalnim uzrocima, ili nekim drugim bolestima.

Kod razvoja akne, najčešće u prvom navratu nastaju komedoni (miteseri), a nakon toga akne različitog stupanja upale, čiji stadij upale ovisi o jačini aktivnosti žlijezda lojnica, ovisi o promjeni u keratinizaciji folikula kao i o utjecaju bakterija. Obično su žlijezde lojnice kod osoba s aknama brojnije, veće i sposobnije producirati veće količine loja.

Upala lojnica nastaje upravo u pubertetu, zbog aktivnosti muškog spolnog hormona testosterona, koji potiče proizvodnju sebuma. Upala lojnica nastaje i u razdoblju PMS-a. Smatra se da je glavni uzrok ovih promjena hormonski utjecaj androgena dehidroepiandrosteron sulfata (DHEA-S), kao i prisutnost receptora za androgene hormone. Akne su također hormonalno inducirane i kod žena koje pate od policističnih jajnika.

KAKO SI POMOĆI?

Kako ne postoji jedinstveni uzročnik za nastanak akni, tako ne postoji niti jedinstvena terapija, nego je pristup u liječenju akna strogo individualan, zahtijeva vrijeme i veliku suradnju pacijenta i dermatologa. Terapija akne uz lokalnu terapiju i terapiju lijekovima (antibioticima i isotretinoinom) uključuje i kemijske pilinge, mikrokirurgiju akne, injekcije steroida, “blue light” terapiju, ovisno o stupnju razvijenosti akne. Liječenje akne prosječno traje 6 mjeseci, uz puno strpljenje i dermatologa i pacijenta i njihovoj uzajamnoj suradnji i povjerenju.

Ispada vam kosa? Dermatologinja upozorava na pojavu kojih simptoma trebate odmah tražiti pomoć

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo