Ljepota

Ljepota

Evo zašto kožicu na noktima baš nikada ne biste trebali rezati

Shutterstock

Infekcije nokta prava su gnjavaža, teško ih se riješiti i dugo traju, no u želji za savršenim noktima najčešće i sami radimo jednu veliku grešku. Kutikula ima svoju svrhu i nije ju dobro rezati.

Odlazak na manikuru čisti je self care, a osjećaj nakon nje pravi užitak. No jeste li se ikada zapitali zašto se ta dosadna kožica oko noktiju uporno pojavljuje? 

Ispod besprijekorne manikure imperativ je prirodne nokte održavati zdravima, a u tom procesu upravo kutikula igra veliku ulogu. Da, često ne izgleda lijepo, kao neki mali sloj kože koji se zalijepio za vaš nokat samo kako bi mu pokvario izgled no to je zapravo jedna od glavnih linija obrane naših noktiju protiv mikroba. A ako ste ikad postali žrtva infekcije, znate koliko je važno učiniti sve kako biste spriječili bakterije.

Pa, prije nego što sljedeći puta odšetate u svoj omiljeni salon za nokte i date zeleno svjetlo za rezanje kožice, važno je naučiti više o njezinoj svrsi.

Muče vas suhe pete i želite urediti nokte na stopalima sami? Evo kako sve napraviti u par koraka

Važnost kutikule za zdravlje noktiju

Suprotno uvriježenom mišljenju, kožica nokta nije samo iritantan mali komadić koji nema nikakvu svrhu, poput slijepog crijeva na primjer. Kutikula je tanak sloj čiste kože oko baze nokta uz mali polumjesečev vrh. Pričvršćen je na sam nokat i služi kao zaštita od bakterija i klica koje bi se mogle provući ispod kože, tvrdi Američka akademija za dermatologiju (AAD), i kao takva štiti od infekcije noktiju.

“Što više režete tu kožicu, to će vaše tijelo više misliti da ih treba proizvesti, što dovodi do izrastanja još debljih. To stvara potrebu za stalnim obrezivanjem kutikule kako bi bila glatka. Njegovo rezanje, stoga, pokreće beskrajni ciklus, koji može imati dugoročne posljedice na vaše nokte. Međutim, podrezivanje nije jedina dostupna opcija kada je u pitanju besprijekorna francuska mat manikura.“, objasnila je za Harper’s Bazaar slavna manikerka Stephanie Stone.

Kako sačuvati kožicu netaknutom i pritom imati savršenu manikuru

Cijela poanta rezanja zanoktica je omogućiti da lak dođe što bliže ležištu nokta kako bi se stvorio glatkiji prijelaz i, naravno, nitko ne želi da taj besprijekoran izgled naruši linija mrtve kože. Srećom, rezanje nije jedina opcija. Umjesto da samo odrežete tu dragocjenu kožicu, jednostavno je maknite s puta.

Muče vas slabi i lomljivi nokti? Ovo je 8 mogućih razloga zašto se to događa

Uložite u dobar odstranjivač kutikule, nanesite ga i pustite kožicu da omekša pa s potiskivačem nježno odgurajte kožu prema nazad. To je relativno jednostavan, a vrlo koristan postupak.

“A ako baš imate jaču zanokticu, uvijek je bolje podrezati je što je moguće kraće kako biste spriječili da se sama potrga. No kada je u pitanju vaša svježa koža, njega je uvijek bolja od rezanja”, zaključila je Stone.

Ana Herceg

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo