Ljepota

Ljepota

Hidrokolon terapija – najučinkovitiji detoks tretman

Foto; shutterstock

Osim detoksikacijskim jelovnicima, tijelo se od nakupljenih toksina može čistiti i brojnim tretmanima. Donosimo neke od najpopularnijih i najučinkovitijih.

Znojenje je svakako jedan od najučinkovitijih mehanizama čišćenja tijela, no kada je riječ o aktivnom vježbanju, to može voditi daljnjem iscrpljivanju, posebice osoba koje inače nisu sklone tjelovježbi. S druge strane, poznato je da kretanje nakon obilnijeg ručka, čovjeku može donijeti olakšanje. Za vrijeme lagane šetnje, nježno se masiraju unutrašnji organi, a posebice područje trbušne šupljine što pozitivno utječe na probavni sustav i u skladu je s trenutnim stanjem u kojem se organizam nalazi. 

Dobar izbor svakako je i sauna, već nakon 15-ak minuta osjećat ćete se lakše i poletnije, no prije odlaska u saunu ili podvrgavanja nekom drugom detoks tretmanu u ubzir valja uzeti cjelokupno stanje osobe fizičke znakove i simptome, zdravstveno stanje, osjećaje, genetske utjecaje, dosadašnji način života, prehranu.”, objašnjava Ivana Pavičić, osnivačica jedinstvenog koncepta holističke detoksikacije i vlasnica prvog specijaliziranog centra za holističku detoksikaciju u Hrvatskoj – Origo Centra.

Poznate metode detoksokacije

Metode detoksikacije koje se i danas provode, a poznate su još od davnina su primjerice primjenjivanje vodene pare, topline, soli, kupki, ljekovitog blata, primjena suhog bilja, masažnih tehnika, prehrane, boravka u prirodi, pa sve do gladovanja, ispiranja debelog crijeva, suhog četkanja kože, čišćenja jetre, ispijanja pročišćavajućih napitaka, meditacija i sl. Metode koje su zadržale svoju početnu popularnost svakako jesu kupelji, korekcija prehrane, redovite masaže i većina malih zdravih rituala koje su suvremenom čovjeku danas nužne, no metoda koja je doživjela svoj najveći napredak kroz vrijeme, zasigurno je metoda čišćenja debelog crijeva.

Dr. Norman Walker, jedan od pokretača upotrebe sirovih namirnica, priznat kao najatraktivniji autoritativni pobornik za zdrav život, zdravlje i prehranu također je isticao hidrokolon terapiju kao važnu za održavanje zdravlja, dok je Anthony Robbins, jedan od najvećih osobnih razvojnih trenera današnjice, postao je veliki zagovornik hidrokolon terapije skrećući pozornost na čišćenje crijeva kao važan dio na putu osobnog rasta i razvoja. Hidrokolon terapiju koristile su i mnoge poznate osobe poput Mae West, princeze Diane i John Lennona. Danas ju redovito koriste Madonna, Beyonce, Jennifer Aniston, Matt Damon, Ben Affleck, Janet Jackson, Dave Navarro i mnoge druge poznate osobe te profesionalni sportaši.

Razlog još uvijek velike popularnosti smatra se da leži u boljkama koje za sobom nosi suvremen način života; neadekvatna prehrana, manjak sna, sjedeći posao i sve posljedice koje to prate, od neugodnih promjene na tijelu, narušenog izgleda, zdravstvenih poteškoća, probavnih tegoba i opstipacije, kroničnog umora te ubrzanog starenja i sl. Podsjetimo li se riječi dr. Jungera: “Crijeva su temelj zdravlja, a obnavljanje crijeva majka je preventivne medicine”, postaje jasnije da funkcionalno, zdravo i čisto debelo crijevo ima važnu ulogu u zaštiti organizma te da njegovo čišćenje utječe na unaprjeđenje ukupnog zdravlja i vanjskog izgleda”, objašnjava Pavičić.

No, osim što čisti organe koji su tijekom blagdana bili preopterećeni, detoksikacija pomaže i kod kožnih tegoba, prekomjerne tjelesne težine, kiselosti organizma, pretjeranog rasta candide, kroničnog umora, alergija, stresa, opstipacije i nadutosti, hormonalne neravnoteže, artritisa, celulita, neugodnog zadaha i mirisa tijela te brojnih drugih stanja izazvanih prethodnom unutarnjom neravnotežom.

Također detoksikacija donosi i benefite u usporavanju procesa starenja, osigurava visoku i stalnu razinu energije tijekom cijelog dana, poboljšava koncentraciju i produktivnost, pridonosi općem boljem osjećanju i jačanju vlastitih regenerativnih snaga.

Najučinkovitiji trenutno dostupan detoks tretman jest hidrokolon terapija, crijevno ispiranje, bezbolna je i nježna unutrašnja kupka u kojoj se koristi topla filtrirana voda pod blagim pritiskom dok uređaj omogućava pročišćenoj vodi temperature tijela slobodan protok kroz malo crijevo za dovod vode, a kroz veliko crijevo otpadni materijal odnosi višak vode, candide, fekalne tvari, plinove, sluzi, parazite i ustajalu žuč direktno u sanitarnu cijev.

Topla voda koja ulazi u debelo crijevo ima zadatak hidrirati starije naslage na zidovima debelog crijeva, omekšati zbijeni fekalni sadržaj te potpomaže u njihovoj eliminaciji.

U trenutku kada stariji i okorjeli sadržaj postane dovoljno hidratiziran, moguće je doseći izbacivanje veće količine fekalnog sadržaja te tijekom samo jednog ispiranja izbaciti količinu do 20-ak redovnih stolica i ističe vlasnica Origo centra.

No, valja napomenuti i da detoks nije nešto što traje pet minuta

  • Vrijeme potrebno tijelu da se pročisti nakon jačeg opterećenja može iznositi od nekoliko dana pa čak i do nekoliko mjeseci o čemu uvelike ovisi sposobnost organizma i zdravlje organa koji pomažu procese detoksikacije. Detoksikacija je proces koji traje i odvija se postepeno i vrlo svjesno, na svim razinama. Učinak je dakako veći ako se tijekom čišćenja cijeli proces potpomogne s određenim prehrambenim smjernicama koje će pri tome olakšati i ubrzati čišćenje. Već samo izbjegavanje teške hrane, mesa, mliječnih proizvoda i rafiniranih ugljikohidrata uz uzimanje veće količine tekućine bit će velika pomoć tijelu – zaključuje Pavičić

Kako započeti s detoksikacijom?

Martina Strukić

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo