Ljepota

Ljepota

Hijaluronska kiselina – hit tretman za pomlađivanje

Kako sve to postići, a pritom izbjeći agresivne tehnike rješavanja bora koje zahtijevaju kirurške zahvate?

Injekcije hijaluronske kiseline spadaju u nekirurške metode pomlađivanja kojima pribjegava sve veći broj onih koji žele što prirodniju, a opet učinkovitu i sigurnu korekciju bora na licu i vratu. Hijaluronski fileri omogućuju da se u znatnoj mjeri poboljša izgled lica, vrati volumen, dobije efekt liftinga, smanje bore, te pritom zadrži prirodnost, a izbjegne ukočenost lica kakvu ostavlja botox. Upravo je u tome, prema mišljenju mnogih, najveća vrijednost hijaluronskih filera u odnosu na ostale slične metode, što zadržava prirodan izgled.

Sastavni dio kože

Hijaluronsku kiselinu koža dobro podnosi jer je ona njezin sastavni dio. To je prirodna molekula koja je odgovorna za volumen i oblik kože. Učinkovita je kada koži treba vratiti izgubljenu vlagu, minerale i kisik. Starenjem stanice kože gube sposobnost stvaranja hijaluronske kiseline, zbog čega koža gubi vlažnost, čvrstoću te se javljaju bore. Hijaluronska kiselina je bezbojni gel koji se veže za molekule vode u koži što rezultira bubrenjem kože i smanjenjem bora. U tijelo se ne unosi nikakvo strano tijelo, već prirodni građevni sastojak kože. Punjači na bazi hijaluronske kiseline nakon što se uklone iz organizma potiču razvoj novog vezivnog tkiva, što dodatno poboljšava rezultat i time njihov učinak traje duže.

Ispunjavanje bora hijaluronom

Hijaluron, popunjavajući bore, daje licu svježiji i mlađi izgled, a da se pri tome ne narušava njegov prirodni izgled. Ispunjavanje bora hijaluronom je gotovo bezbolno, što ovisi od osobe do osobe. Prije tretmana na željena mjesta aplicira se krema koja sadrži lokalni anestetik i potom se bore popunjavaju. U slučaju ispunjavanja bora oko ustiju, vrlo često se primjenjuje lokalna anestezija u obliku injekcije. Tretman se može vršiti u bilo koje doba godine, a nakon tretmana savjetuje se samo sljedećih par dana izbjegavanje sunčanja i nanošenje kreme prema savjetu liječnika.

Ovisno o jedinicama i vrsti hijaluronske kiseline koja se upotrebljava kod zahvata, cijene tretmana u zagrebačkim poliklinikama se kreću od 1800 – 7000 kuna. Cijena tretmana po ampuli (od 0,5 – 1,0 ml) iznosi od 2.500 kuna do 3.200 kuna. Cijena tretmana za povećanje volumena lica po ampuli od 2 ml iznosi 7000 kuna). Tretmani bora hijaluronskom kiselinom iznose 2.500 kuna. Usporedbe radi, punjenje usnica s Aquamidom, koji je sastavljen od hidrogela, i daje trajniji rezultat, u poliklinikama je oko 3.500 kuna.

Sve popularniji tretman

Injekcije hijaluronskih filera u kožu lica postaju sve popularnije. U svakodnevnoj medicinskoj praksi najtraženiji i najpopularniji filer je hijaluronska kiselina, koja je na tržištu prisutna u nekoliko komercijalnih varijanti.

Općenito, danas vlada trend primjene privremenih filera, na čelu s hijaluronskom kiselinom, koja je i inače sastavni dio ljudskog organizma. Osim što ne izaziva imunološki odgovor organizma, ona se u slučaju neadekvatne primjene nakon nekog vremena, između šest do12 mjeseci, razgradi, tako da nema trajnih posljedica za pacijenta. Filerima hijaluronske kiseline stimuliraju se kolagen i elastin, pa se na taj način uspješno peglaju bore.

Fileri imaju za cilj nadoknaditi gubitak potkožnog masnog tkiva i ispuniti nastale defekte kože. Princip je da punjači mehanički nadoknađuju defekte kože i nedostatak volumena. Na isti način smanjuju bore. Nadoknadom volumena koža lica nije više spuštena, te lice izgleda znatno mlađe i bolje. Kod pomlađivanja lica najvažnija je nadoknada masnog tkiva u središnjem dijelu lica, tj. u jagodicama, što daje srcoliki oblik lica. Hijaluronskim filerima najčešće se popunjavaju već formirane bore u cilju pomlađivanja, iako se sada koriste i kod osoba iznad 25. godine kao prevencija nastanka bora.

Trajnost tretmana šest do devet mjeseci

Osim za bore, hijaluronski fileri se koriste i za korekciju konture lica, usana, vraćanje volumena usnama, za korekciju podočnjaka, konture nosa, bora na vratu i dekolteu. Iako se danas hijaluronskim filerima najviše tretiraju bore lica, sve više se koristi i korekciju kože dekoltea i vrata. Naime, s vremenom, ako se tretira samo lice, nastat će preveliki kontrast između lica i vrata, a kada koža vrata “propadne“, treba vrlo veliki broj tretmana kako bi se njezina tekstura popravila. Stoga je vrlo važno istodobno od početka tretirati lice, vrat i dekolte.

Hijaluronski fileri su namijenjeni za tretiranje svih zona lica. Njihovim injiciranjem u kožu ne postiže se samo popunjavanje bora i vraćanje izgubljenog volumena već i rehidracija kože. Dovodi i do regeneracije kolagena, kao i do stvaranja novog. Tretiranjem određenih područja lica posebnim tehnikama postiže se zapravo učinak liftinga lica. Hijaluronskim filerom se može tretirati cjelokupno područje oko očiju, čelo, obrazi, usne i korigira se kontura donjeg dijela lica.

Razlika je u tretiranju izborane i mlade kože u količini i vrsti hijaluronske kiseline koja se koristi, kao i u razini kože koja se tretira. Hijaluronski fileri se često kombiniraju s drugim tretmanima, kao što su primjerice, mezoterapija, kemijski pilinzi, botulin, laserski tretmani, kao i LPG tretmani, jer svaki od tih tretmana ima određene domete i područja djelovanja.

Mezolift

Mezolift je jedan od tretmana estetske medicine za pomlađivanje koji se sastoji u unošenju aktivnih sastojaka u sloj kože u koji ne mogu prodrijeti kozmetički preparati za njegu. Direktno se u kožu bezbolnim ubodima uvode vitamini, minerali, aminokiseline, koenzimi i hijaluronska kiselina čime se omogućuje regeneracija i revitalizacija umorne, dehidrirane, kože kojoj se vraća blistavost, elastičnost, svježina i zdrav izgled. Tretman poboljšava ishranjenost i hidriranost tkiva, ujednačava ten, popravlja teksturu i izglađuje fine bore. Mezolift lica i vrata podrazumijeva mezoterapiju, uz dodatno popunjavanje sitnih borica filerima hijaluronske kiseline uz lokalnu anesteziju.

Mezolift odgađa kirurški face-lift za desetljeće ili dva, a metoda je potpuno sigurna, neškodljiva i prirodna. Pogodna je već za dob od 30 godina, kada se prvi put pojavljuju efekti starenja kože, pojačani prekomjernim izlaganjem UV zrakama, pušenjem, nezdravim načinom života ili genetikom. Ovisno o statusu kože potrebna su dva do četiri tretmana u razmaku od mjesec dana.

Izvor: Žena.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo