Ljepota

Ljepota

I tamnopute osobe trebaju zaštitu od sunčevih zraka

Osobe tamne puti krivo misle da im sunce ne može našteti jer nikada ne dobiju opekotine.

Posljednjih dana sve nas češće upozoravaju kako je UV indeks visok i da budemo oprezni. UV indeks je uveden radi bolje informiranosti, a onda i moguće prevencije štetnog djelovanja sunca. On označava količinu UV zračenja koje odgovara određenom djelovanju na kožu, a izražava se brojčano od jedan do deset.

Vrijedi li to za sve?

Vrijedi li to i za one koji pripadaju fototipu IV, one sretnike koji nikada nisu izgorjeli na suncu, kojima se koža nikada ne guli, čija se koža nikada nije ni zacrvenila? Naravno da vrijedi, samo su oni u prednosti, jer mogu biti dulje izloženi sunčanim zrakama, odnosno manje su osjetljivi na tzv. akutni utjecaj sunca (trenutni). Jednako tako, postoji i dugotrajni, kumulativni učinak, koji je mnogo opasniji.

Najbolja fotozaštita za sve je ne izlagati se suncu od deset do16 sati. Suncu se nikako ne treba izlagati ako je netko u obitelji imao melanom ili ako je koža puna madeža. Posljednjih godina zamijećen je veliki porast alergija na sunce, a razloga je mnogo. Veća je osjetljivost organizma na zagađenost okoliša u kojem živimo, a zbog uništenosti ozonskog omotača propušta se sve više ultraljubičastih zraka koje izazivaju alergijsku senzibilizaciju. Te se reakcije mogu pojaviti kod svake osobe, neovisno o fototipu.

Reakcije kože na sunce

Razlikujemo fototoksične i fotoalergijske reakcije. Fototoksične reakcije mogu nastati kao posljedica kontakta naparfimirane kože i sunca.

Pojavljuju se vrlo ružne smeđe mrlje koje se ne mogu ukloniti ili se pojavljuje neugodan svrbež. Takve reakcije mogu nastati i kod uzimanja nekih lijekova, pa prije odlaska na more provjerite kod svog ljekarnika jesu li vaši lijekovi fototoksični.

Fotoalergijske reakcije se pojavljuju na izloženim dijelovima tijela i mogu nastati već s prvim suncem u proljeće. Obično je pogođeno prsište, podlaktice i područje potkoljenica kod žena. Pojavljuju se sitni prištići i vrlo često svrbež. Osobe koje su sklone alergijama moraju jako paziti koja sredstva za zaštitu koriste, jer već sama ta sredstva mogu izazvati alergijsku reakciju. Proizvodi L’Erbolaria sadrže prirodne supstance provjerene kvalitete i klinički potvrđene djelotvornosti.

Osobe tamne puti misle da im sunce ne može našteti jer nikada ne dobiju opekotine, pa često nesmotreno izlažu glavu suncu i zato češće dobivaju sunčanicu. Tijelo održava svoju temperaturu stalnom složenim mehanizmima, a najvažniji je znojenje. Kad je vruće, kad smo izloženi suncu, kroz kožu protječe veća količina krvi. Dio tekućine iz krvi hlapi i izlučuje se, a tako ohlađena krv vraća se u tijelo. To je razlog zašto osobe s povišenim tlakom, a neovisno o fototipu, moraju biti posebno oprezne. Isti se proces odvija i u području glave, a situacija je posebno opasna za tamnokose ljude. Žile u mozgu se pod utjecajem topline šire i dolazi do nateknuća i niza neugodnih simptoma koje nazivamo sunčanicom. Zato uvijek na suncu stavite neko pokrivalo za glavu.

Osobe čija koža dobro podnosi sunčanje i nisu sklone pojavi crvenila i upala svejedno moraju zaštiti kožu. Ta zaštita ne mora biti nužno u obliku visokih faktora, ali to moraju biti sredstva koja će kožu hraniti, činiti je gipkom i davati joj dodatnu vlagu.

  • L’Erbolario krema za ubrzano tamnjenje – sadrži faktor 15, s uljem jojobe. Sadrži i maslinovo ulje, pa jamči koži gipkost i vlažnost.
  • L’Erbolario ulje za sunčanje – sadrži faktor 6, znači da je namijenjen osobama s fototipom 4 i osobama čija je koža već stvorila vlastitu zaštitu. Ovo ulje sadrži mješavinu ulja koja kožu hrane i hidriraju, te održavaju gipkost i napetost. Primjena novih tehnologija omogućila je stvaranje takvog ulja koje ne zamašćuje, ne prlja, ne čini kožu skliskom i ono što je najvažnije, pijesak se ne lijepi za kožu.
  • L’Erbolario Soleombra – je krema za sunčanje u hladu ili za njegu kože poslije sunčanja. Sadrži karite maslac i ulje argana koji u sebi imaju zaštitne filtre od štetnog zračenja. Ova krema vraća koži vlagu i elastičnost.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo