Kada možete očekivati prve sijede? Stručnjaci otkrivaju i kako ih spriječiti - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Kada možete očekivati prve sijede? Stručnjaci otkrivaju i kako ih spriječiti

Primijetili ste prve sijede i pitate se što s njima napraviti?

Iako će mnogi uživati u svojoj sijedoj kosi i ponosno je pokazivati, nisu svi spremni za taj korak pa će pomoć potražiti u bojama za kosu. Ne tako davno svi smo smatrali da sijeda kosa pripada samo starijim osobama, ali moguće je da se one pojave već kad napunite 20 godina, pa čak i ranije. 

Dakle sijeda kosa ne mora biti znak starenja, a dr. Kirtly Parker Jones je izjavila kako neke autoimune bolesti mogu uzrokovati preranu pojavu sijedih. Stres, genetika, konzumacija alkohola ili duhanski dim isto tako imaju veliku ulogu u ovom procesu. 

Kada možete očekivati prve sijede? 

Normalno je da se pojave i prije nego napunite 30 godina, odgovor ustvari ovisi o nekoliko faktora, što uključuje i neke navike koje njegujete. Ta pojava uvelike ovisi i o vašim genima, a kosa, koža i oči boju će dugovati prirodnom pigmentu. Kad napunite 30 godina, šanse da će se pojaviti prve sijede se povećavaju za 10 do 20 posto svakih 10 godina. No, starenje nije jedni razlog za pojavu sijedih. 

Ako imate više od 40 godina, ove preglede napravite odmah – mogu vam spasiti život

“Kemikalije koje se mogu nalaziti u bojama za kosu ili proizvodima za ravnanje kose mogu oštetiti vlakna dlake i tako povećati šansu da će se javiti sijede.”, navodi Neelam Vashi, stručnjak za kosu. Oksidativni stres isto može biti uzrok preranom starenju kose, manjak nutrijenata, upalni procesi i određeni lijekovi, navode stručnjaci. Bez obzira na rasu u spol, oko 23 posto ljudi će kad napune 50 godina imati sijede dlake u kosi. 

Je li moguće prevenirati pojavu sjede kose? 

Iako se radi o normalnom procesu starenja, možete usporiti proces. Uz to možete i prekriti sijede dlake bez da kosu bojite. Prije svega se treba spomenuti da se pojava sijedih radi stresa može zaustaviti, tako je jedna studija pokazala da se kod ispitanika koji su primijetili pojavu sijedih u razdoblju velikog stresa, taj proces zaustavio, tj. Dlaki se vratila stara boja nakon par tjedana odmora i perioda bez stresa.

Rezultati studije, provedene prije dvije godine pokazuje kako se prerano starenje kose može zaustaviti ako se pozabavimo stanjem koje ju uzrokuje, kao što je manjak nutrijenata, niske razine proteina, željeza… “Ali ako je kosa sijeda već 30 godina, vjerojatno ipak nećete uspjeti vratiti joj staru boju, navodi dr. Martin Picard. 

Smetaju vam tamne mrlje na licu? Pomoći može jedan vitamin

Prevencija dakle uključuje izbjegavanje stresnih situacija i uravnoteženu prehranu. Ako želite učiniti sve što možete, prestanite pušiti jer upravo duhanski dim ubrzava starenje. Od namirnica birajte proteine, cink, željezo i vitamin B12, ako želite zaustaviti i usporiti starenje kose. Smanjite unos alkohola i kosu zaštitite od sunca. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo