Ljepota

Ljepota

Kako zadržati boju i obnoviti kožu nakon sunčanja? Pažljivo birajte proizvode za njegu

Kako se ljetni dani bliže kraju, tako treba i pobrinuti se o koži nakon sunčanja. Bilo da vam je cilj zadržati preplanulu put ili sanirati možda neželjene pojave, potrebno je odabrati adekvatnu njegu.

Iako svi uživamo u moru, soli, suncu, evidentno je da nam sve to može nanijeti štetu koži. Nulta faza zaštite je pri samom boravku na suncu na način da koristimo SPF kreme koje nas štite od štetnih UVA i UVB zračenja. Napredak u kvaliteti filtera (bilo kemijskih ili fizičkih) omogućava da je vrlo jednostavno odabrati adekvatnu kremu. Na taj način spriječit ćete veći broj nepravilnosti nakon boravka na suncu i moći ćete se posvetiti primjerice zaštiti preplanule puti.

Ako je ipak došlo do opeklina, potrebno je tretirati kožu – rashladiti mlakom vodom ili oblogom i nakon toga njegovati nježnim protuupalnim kremama ili aloe vera gelom. Pazite da proizvod ne sadrži alkohol ili iritirajuće parfeme kako ne bi dodatno naštetio već oštećenoj koži.

Koje tretmane napraviti prije odlaska na more, a koje svakako preskočiti?

Kako zadržati boju?

Ako ste se pak držali svih uputa i samo želite zadržati preplanulu put, preporučuje se da intenzivno hidrirate kožu nježnim gel teksturama losiona i krema kako bi osigurali vlažnost kože i na taj način usporili gubitak boje. Neki od trenutno najpopularnijih sastojaka za vlaženje kože su hijaluronska kiselina, hidrolizirani kolagen i slično.

Asortiman proizvoda nakon sunčanja je sve bogatiji i ako ne volite hidratantne kreme i losione, možete probati neki od noviteta koji su već stekli veliku popularnost. Neki proizvodi su u teksturi jogurta i osim što hlade i vlaže kožu, obogaćeni su maslacima koji ujedno i hrane kožu te pospješuju regeneraciju nakon izloženosti suncu. Tekstura jogurta omogućava da se proizvod brzo upija i hladi.

Na tržištu su dostupni i proizvodi na bazi brzo upijajućih ulja koji ne ostavljaju mastan trag, a također hrane kožu svojim hranjivim djelovanjem. Najčešće je to blend više ulja koji u sinergiji čine najbolje za regeneraciju kože.

Obnavljanje kože iznutra

Osim kozmetičkih proizvoda, zaštiti kožu možemo i iznutra, a to je pravilnim načinom prehrane i u ovom slučaju, hidratacijom i pijenjem vode. Hidratacija je bitna u svako doba godine, a koža unatoč svim tretmanima najbolje izgleda kada je zdrava i iznutra. Zato, pojačajte unos vode, to će pridonijeti elastičnosti i vlažnosti kože.

S vremenom će boja, unatoč svim njegujućim postupcima, izblijedjeti, a onda možete posegnuti za nekim losionom koji sadrži komponente za samotamnjenje. Ako se odlučite na takav proizvod, prije korištenja napravite peeling jer je potrebno odstraniti mrtve stanice kože. Na taj način ćete osigurati da se ne pojave fleke i dulje ćete uživati u preplanuloj puti, tako da preplanula put može biti prisutna tijekom cijele godine.

Usporite starenje kože: Jednostavnih 10 anti-age koraka u njezi koji će sve promijeniti

Silvija Milčić

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo