Ljepota

Ljepota

Kako zadržati željenu težinu i spriječiti ponovno debljanje, a bez puno odricanja? Postoji 8 načina

GettyImages

Pravi je izazov (a i pobjeda) održati željenu tjelesnu težinu nakon što ste izgubili nekoliko kilograma viška.

Povratak kilograma koje ste nedavno izgubili je nešto što se često događa, ali postoje načini kako se to može spriječiti. Kako se boriti protiv nakupljanja kilograma? Uzmite u obzir 8 strategija koje će vam pomoći da kontrolirate apetit, ubrzate metabolizam i izbjegnete konzumaciju namirnica koje vam sigurno neće pomoći.

1. Nagradite se, ali pažljivo

Ako ste nedavno izgubili puno kilograma, jasno je da nećete proslaviti čašom vode. Slobodno se nagradite! No, ako za vas nagrada znači nekoliko uzastopnih dana uživanja u omiljenom vinu ili čokoladi i hamburgeru, šanse su velike da nećete slaviti dugo gubitak kilograma. Pomislite na to što ste postigli i čega ste se sve morali odricati prije nego otvorite novu butelju jer alkohol će usporiti sagorijevanje kalorija i to za 73 posto. Pametan način za nagradu je masaža, manikura, virtualni treninzi… Ako jedete nezdrave namirnice, morate znati da ćete u kratkom roku opet razmišljati o tome kako izgubiti višak kilograma.

2. Dobro pazite na količinu

Najvažniji koncept koji trebate imati na umu nakon što ste  završili s dijetom je adaptacija metabolizma. Metabolizam će nakon dijete biti usporen i tako sporije sagorijevati kalorije kako bi sačuvao masnoće. Uz to, količine hormona leptina, koji tijelu govori kada ste pojelo dovoljno, također se smanjuju nakon dijete pa ćete češće osjećati glad. Ključ je uspjeha je u tome da ne unosite u organizam iste količine kalorija koje ste unosili prije nego ste krenuli s dijetom pa je od iznimne važnosti točno znati koliko ih u organizam unosite. Možete voditi dnevnik prehrane, a studije pokazuju da je jednako važno i osvijestiti koliko i što jedete. Naravno, važno je i u prehranu uvrstiti zdrave namirnice a izbjegavati one koje to nisu.

Svaki dan uzimate magnezij? Znate li koje vitamine i minerale (ni)je dobro paralelno uzimati?

3. Odaberite dan u tjednu kada ćete se vagati

Čak i ako ste postigli cilj, nemojte izbjegavati vagu jer istraživanja pokazuju kako oni koji izbjegavaju ovaj ritual često se opet dovedu u neugodnu situaciju, za razliku od onih koji to čine. Stručnjaci savjetuju da odaberete jedan dan u tjednu kada ćete se vagati, a iz nekog razloga srijeda je dan kada vaga pokazuje najtočnije stanje.

4. Izbjegavajte gotovu hranu

Zamrznute opcije određenih namirnica se često promoviraju kao zdrave pa niste krivi što za njima posežete. To što se radi o određenoj porciji koja vam omogućava da znate koliko ste pojeli ne znači da samo to morate jesti. Poput većine procesuirane hrane i ta zamrznuta može sadržavati velike količine šećera, a uz to i aditive koji mogu utjecati na upalne procese. Što češće možete pripremajte obroke sami kod kuće kako biste kontrolirali unos sastojaka.

5. Jedite više proteina

Nakon što ste postigli željenu kilažu važno je jesti dovoljne količine proteina kako se ne bi vratili u istu situaciju. Proteini i nutrijenti su važni za zdravlje mišića, a ako održavate mišićnu masu kalorije će se brže trošiti. Prema stručnjacima, 0.8 grama proteina po kilogramu tjelesne težine je dovoljno da održite tjelesnu težinu.

6. Pažljivo s ugljikohidratima

Bez njih ćete biti umorni i loše volje, a to su emocije koje se povezuju s prejedanjem. Ugljikohidrati su esencijalni za rad mozga. Poanta je u tome da ih ne izbacujete potpuno iz prehrane ali svakako pazite na količinu koju unosite u organizam.

7. Kvalitetan san je važan

Manjak sna može usporiti rad metabolizma i tako uzrokovati nakupljanje kilograma. U nedavnoj su studiji znanstvenici otkrili kako samo 30 minuta manje sna može povećati rizik za nakupljanjem kilograma od čak 17 posto!

Što ako ste preboljeli COVID-19? Stručnjaci objašnjavaju vrijede li za vas druga pravila i kako se ponašati

8. Čaj neka bude vaš novi omiljeni napitak

Ovo je jednostavan način da ubrzate rad metabolizma –  ispijanje zelenog čaja, koji je prirodni pokretač metabolizma, sigurno će biti vaš dobar suradnik. Rezultati nedavne studije su pokazali kako dnevna navika ispijanja zelenog čaja, koji se dodaje 15-minutnoj tjelovježbi može pomoći da izgubite nekoliko kilograma viška.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo