Koristite pekmez za ubrzano tamnjenje kože? Pazite da ne “izgorite” na suncu... - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Koristite pekmez za ubrzano tamnjenje kože? Pazite da ne “izgorite” na suncu…

Foto: Shutterstock

Takozvani pekmezi sve su popularniji kozmetički preparati za ubrzano “hvatanje boje” na suncu. Pekmezima su prozvani zbog bogate teksture koja nalikuje na omiljenu domaću slasticu – gusti su, “slasni” i fino se razmazuju po koži.

Hranjiva ulja

Riječ je o sredstvima koja se nanose prije sunčanja kako bi ubrzala stvaranje kožnog pigmenta melanina i pospješila tamnjenje. Preparati za poticanje preplanulosti temelje se na sastojcima pomoću kojih koža dobiva tamniju boju – najčešće se koriste ulja mrkve i masline te ekstrakti oraha i kakaovca.

Osim što opskrbljuju kožu beta-karotenom i vitaminom E za lakše postizanje brončane puti, spomenuta ulja hrane kožu i štite je od isušivanja. Kozmetički pekmezi dodatno se obogaćuju sastojcima koji dubinski obnavljaju i zaglađuju ten, poput shea maslaca, aloe vere, kokosa…

Šljokice za pozlaćivanje tena

Kokos se često dodaje i zbog prepoznatljivog mirisa koji se tradicionalno povezuje s ljetnim ugođajem. S obzirom na to da su kozmetički pekmezi lagano tonirana sredstva, često se nanose i nakon sunčanja, npr. za uljepšavanje kože prije večernjeg izlaska.

Takozvani pekmezi u pravilu su dostupni i u “šljokičastoj” verziji obogaćenoj sitnim česticama zlatnog sjaja, za još efektnije isticanje preplanulosti.

Nedovoljna zaštita od UV zračenja

Kad koristite pekmeze, nipošto nemojte zaboraviti da takvi proizvodi ne štite od sunca ili eventualno imaju vrlo nizak zaštitni faktor – dakle, ako se sunčate samo s pekmezom na koži, ubrzo biste mogli “zaraditi” crvenilo i opekline. Pekmezi se ne preporučuju osobama čija je koža osjetljiva na sunce, a i oni s otpornijom kožom koja lakše tamni trebali bi ih koristiti umjereno – svima se preporučuje da izbjegavaju “prženje” na najjačem ljetnom suncu između 10 i 17 sati.

Top 10 savjeta ljekarnika za zdravo uživanje u suncu

I.V.

Foto: Shutterstock   

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo