Ljepota

Ljepota

Papaja smanjuje i sprječava bore

Papajima srž može pomoći u smanjenju bora. Ovo voće sadrži enzim papain, poznat kao probavni enzim koji također može pomoći “popraviti” neestetsku posljedicu godina.

Naša je koža satkana od tkiva koje se rasteže s dobi. Elastin i kolagen su dva vlakna kože koja doprinose njenoj čvrstoći i mogu pomoći u obnovi elastičnost kože. Papaja pomaže u obnovi elastina čime dolazi do ponovne izgradnje zdrave kože i sprječavanja bora.

kPapain iz papaje obnavlja kožu

Enzim papain, prirodni je sastojak svih papaja. Međutim najveće su količine zabilježene u još nedozrelim voćkama. Papain u velikoj mjeri pomaže u probavljanju proteinske hrane. Nedavno je japansko istraživanje pokazalo da papajini pripravci imaju antioksidativno djelovanje te da liječe sluznicu. Papain naime poboljšava zacjeljivanje rana pa je stoga vrlo koristan za kožu.

Vitamin C iz papaje sprječava bore

Papaja također sadrži vitamin C, koji pomaže u vraćanju elastičnost kože i proizvodnji kolagena (on je pak zaslužan za čvrstoću kože).

Papajina maska za lice

Kako biste pripremili papajinu masku za lice, odaberite zelenu, nedovoljnu zrelu papaju. Polovicu voćke pretvorite u kašu pa ju pomiješajte sa žlicom meda. Očistite lice toplom vodom i nanesite masku. Ostavite da djeluje pola sata, a zatim ju isperite. Postupak možete ponavljati dva puta tjedno. Na taj ćete način pomoći obnovi kože i sprječavanju bora.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo