Ljepota

Ljepota

Planirate smršaviti? Evo kako će gubitak kilograma okrenuti vaš život naglavačke

Bolji san, manjak hrkanja, ali i bolje kulinarske sposobnosti nastaju prilikom gubitka kilograma.

Osim ključnih zdravstvenih poboljšanja koje dolaze s gubitkom kilograma, tu su i one fizičke, no gubitak kilograma unijet će i nekoliko promjena u cjelokupni život, navodi msn.com

Prestat ćete brojati ovce prije spavanja

Možda ne shvaćate, ali prehrana izravno utječe na san, specifično na brzinu kojom ćete zaspati. 

Upravo su namirnice bogate mastima i šećerima poznate po svom utjecanju na san, a izbacivanjem njih, lakše ćete zaspati. S druge strane, dnevno ćete imati više vremena za vježbanje koje će kružno djelovati odnosno utjecat će na zdravstvene probleme koji ometaju san, a u tu skupinu spadaju dijabetes, kardiovaskularne bolesti i depresija

Smanjit će se razina stresa

Hrana zbog koje razina stresa raste, hrana je koja ujedno i povećava tjelesnu težinu dok je ona koja smanjuje razinu stresa ujedno ona koja smanjuje tjelesnu težinu. 

Namirnice bogate rafiniranim šećerom, kakvi su sokovi i sladoled, povećaju razinu stresa u tijelu, a djeluju na način da povećaju razinu šećera u krvi koje mozak percipira kao po život opasne te u tijelo pošalje kortizol kako bi potaknuo glad koja naposljetku samo potiče rast stresa. 

Što stres čini našem tijelu?

Bolje će podnositi alergije 

Prekomjerna težina stvara pritisak na nadbubrežne žlijezde i na respiratorni sustav zbog kojih se pogoršavaju stanja astme i alergija. Sukladno tome, manji pritisak označit će i manju osjetljivost na alergije. 

Hrana će djelovati ukusnije

Istraživanje Sveučilišta Stanford utvrdilo je kako osobe s prekomjernom tjelesnom težinom pokazuju manju senzibilnost za osjet okusa od onih koji nemaju problema s težinom

Za pretpostaviti je da je razlog tomu učestala konzumacija, no druga teorija smatra kako hormonalna promjena koja nastaje prilikom mršavljenja mijenja i način na koji okusni pupoljci komuniciraju s mozgom te iz tog razloga hrana opet postaje ukusnija nakon mršavljenja. 

Želja za seksom će se povećati

Razine testosterona u tijelu u porastu su dok tjelesna težina opada, a studija objavljena u Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, pokazala je kako su razine testosterona kod težih muškaraca bile jednake razini onih za jedno desetljeće starijih. S druge strane, kod žena prekomjerne težine javila se povišena razina stresa koja izravno djeluje na želju za tjelesnim odnosima. 

A i uživanje u seksu

Istraživanje medicinskog centra Sveučilišta Duke provedeno na preko tisuću ispitanika, pokazalo je kako su ljudi s prekomjernom težinom, za čak 25 puta više nego oni koji nemaju problema s težinom, bili nezadovoljni prilikom seksualnog odnosa. 

Ipak, istraživanje je pokazalo kako smanjenje tjelesne težine od 10 posto, rezultira u povećanom zadovoljstvu prilikom odnosa. 

Bolji kuhari

Smanjena tjelesna težina nastaje sukladno s povećanom pripremom vlastitih obroka, a studija je pokazala kako takvi obroci sadrže manje kalorija, a i manje šećera. 

S druge pak strane, učestalija priprema obroka s vremenom će u vama probuditi uspavanog kuhara te će se i kulinarske vještine poboljšati.  

Rijetke prehlade

Zdravo tijelo više spava, hrani se zdravom prehranom temeljenom na svježim proizvodima i cjelovitim žitaricama i učestalije vježba. 

Upravo su to ključne stavke koje u konačnici poboljšavaju imunološki sustav, tvrdi  Harvard Medical School.

Poboljšava pamćenje

Studije su pokazale kako snimka glava žena koje su izgubile na tjelesnoj težini pokazuju veću aktivnost prilikom pamćenja dok se manjak istoga pojavljuje kod onih koje su teže.

S druge strane, glavni sastojci slatkih namirnica, fruktoza, utječe na dijelove mozga koji su zaduženi za učenje. 

Stoga ne čudi da su istraživanja pokazala kako će izbacivanje šećera iz prehrane, a dodavanje namirnica bogatih omega 3 masnim kiselinama prilikom mršavljenja, doprinijeti i boljem pamćenju.

Smanjenje lijenosti

Msn.com navodi izjavu jednog korisnika Reddit platforme, superfluous1, koji je izgubio kilograme i shvatio da prirodno nije lijena osoba. 

S prekomjernom težinom se borim većinu svog života i uvijek sam se osjećao jadno i nemotivirano… Sada znam da te debljina čini lijenim jer u takvom stanju osjećate bolove dok stojite ili hodate ili radite bilo što drugo i jedina stvar koju sam želio raditi bila je sjediti. Sada znam da nisam zbog lijenosti postao debeo, nego me debljina učinila lijenim, zaključuje.

Konzumirat ćete novu hranu

Loša prehrana ujedno je i jako dosadna te nerijetko uključuje pizzu i burgere, a priprema kuhanih jela omogućit će iskušavanje novih jela, ali i obilazak brojnih prodavaonica za nabavku namirnica te tržnica. 

Upustit ćete se u nove aktivnosti

Višak kilograma ograničit će vas u brojnim aktivnostima te se tako nerijetko događa da zbog tog stanja ne može ići na odmor i slično. 

S druge strane, zbog smanjenje tjelesne težine moći ćete odlaziti na planinarenja ili skijanja ili bilo koju drugu adrenalinsku aktivnost koju odaberete.

Smanjit ćete unos lijekova

Dugoročne dobrobiti gubitka kilograma već su svima dobro poznate, no manje je poznato da i mali gubitak kilograma uvelike djeluje na zdravlje tijela te to nerijetko znači i poboljšanje u cjelokupnoj zdravstvenoj slici osobe. Na taj način, naravno uz dogovor s liječnikom, možete prestati piti neke lijekove.

Istina i mitovi o apneji u snu – stanju koje ako se ne liječi vodi u iznenadnu srčanu smrt

Nećete hrkati

Višak kilograma koji se očituje u masnim naslagama na području vrata razlog je zbog kojeg se javljaju apneja u snu te hrkanje. Oba stanja nestat će ukoliko izgubite samo pet posto ukupne težine, navodi istraživanje objavljeno u časopisu Sleep.

Živjet ćete dulje

Prekomjerna tjelesna težina smanjit će životni vijek za čak 14 godina dok će gubitak kilograma od čak tri posto od ukupne tjelesne težine, povećati životni vijek za čak dvije godine navodi British National Institute for Health and Care Excellence.

M.V.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo