Ljepota

Ljepota

Riješite se podbuhlih očiju – zauvijek

Najbolja “obrana” protiv podbuhlih očiju je naravno – prevencija. Vrlo teško će vam otekline splasnuti same od sebe, pogotovo ako dođe do toga da već otežano trepćete ili da trebate uložiti napor da zatvorite oči.

Nabubrene i podbuhle oči mogu biti veliki neprijatelj vašoj prirodnoj ljepoti. No, na sreću ukoliko se ne radi o vrećicama ispod očiju u kojima se nakupila masnoća i koje je jedino moguće maknuti operacijskim putem, s više ili manje truda moguće ih je “izliječiti“ ili barem ublažiti. Također, postoje različiti uzroci podbuhlih, nabubrenih i suznih očiju – vanjski i unutarnji, a to su:

 • undefinednedostatak sna
 • prevelik unos soli
 • fizički i psihički stres
 • plakanje
 • nakupljeni toksini i štetne tvari u organizmu
 • alergijska reakcija i/ili dermatitis
 • prevelika konzumacija alkoholnih pića
 • iritacija na kontaktne leće
 • nakupljanje vode u organizmu
 • problemi sa sinusima i prehlada

Stil života

Najbolja “obrana” protiv podbuhlih očiju je naravno – prevencija. Naime, ponekad se vrlo reško riješiti nabreklih očiju kada vam se pojave otekline i podbuhlost na

 • kapcima
 • rubovima od kapaka
 • u području ispod očiju koje može dosezati do trećine lica

kKada vam se dogodi tako nešto, vrijeme je da stvarno preispitate svoje životne navike i poduzmete određene korake. Vrlo teško će vam otekline splasnuti same od sebe, pogotovo ako dođe do toga da već otežano trepćete ili da trebate uložiti napor da zatvorite oči. Dakle, kako ne biste svako jutro i večer morali stavljati krastavce na oči, počine otklanjati uzrok, a ne liječiti posljedice.

Pijte dovoljno vode ili čaja od koprive kako bi se vaše tijelo detoksiciralo i spavajte najmanje osam sati. Pokušajte pod kontrolu staviti fizički i psihički stres. Nemojte nositi kontakte leće tijekom noći, ukoliko nisu posebno dizajnirane za to, te se pokušajte zdravije hraniti, smanjite unos alkohola i soli. Također, i dobra hidratantna krema može pomoći pri smanjenju oteklina.

Male tajne…

Podbuhlost s kod većine ljudi javlja ujutro kada se probudimo ili zbog umora i stresa na kraju dana. Koža okolo očiju je mnogo osjetljivija od ostatka lica na unutarnje promjene u tijelu, posebno što se tiče vode raspodjele i zadržavanja vode u organizmu. Zbog toga, evo nekoliko praktičnih savjeta za ublažavanje simptoma. Držite kremu za lice ili oči u hladnjaku, kako bi bila hladna dok ju nanosite na područje oko očiju.

kMogu pomoći i kockice leda zamotane u ručnik ili platnenu krpu, no led nemojte držati na očima više od nekoliko minuta i to u isprekidanim intervalima. Možda su još bolja solucija od leda, žlice koje možete rashladiti u hladnjaku i staviti na oči. Isto vrijedi i za mokre ručnike rashlađene u hladnjaku, zatim iskorištene čajne vrećice od kamilice ili nekog drugog biljnog čaja. Poznato je da su kriške velikih krastavca rashlađenih u hladnjaku vrlo dobri za osvježenje očiju, ali mogu poslužiti krumpiri i jagode.

San i tekućina

Kako biste smanjili nadraživanje očiju, nemojte ih trljati, jer to može još dodatno izazvati podbuhlost očiju i crvenilo. Posebno može doći do još veće iritacije ukoliko su vam oči podbuhle i crvene od alergijske reakcije ili jake prehlade. Kao što smo već istaknuli, dovoljno sna je vrlo važno ako ne želite s vremenom izgledati kao sova.

Zanimljivo je spomenuti da vam i spavanje na povišenom uzglavlju može pomoći, jer višesatno ležanje u vodoravnom položaju može utjecati na nakupljanje tekućine oko očiju. Redovito vježbanje pomoći će vašem tijelu da se oslobodi viška stresa i cirkulaciju, što će vam pak pomoći da se riješite podbuhlih očiju.

Druge pojave i bolesti

Na žalost, ponekad podbuhlost okolo očiju može biti znak neke ozbiljnije bolesti ili stanja, pa nemojte zanemarivati određene simptome.

Trudnoća – podbuhle oči mogu biti povezane sa zadržavanje tekućine
Hormonalne promjene tijekom ciklusa – povezanost sa zadržavanjem vode
Dermatitis – osjetljiva koža više je podložna promjenama i podbuhlosti
Mononukleoza – Podbuhle oči mogu biti među prvim simptomima
Lijekovi – određeni lijekovi utječu na zadržavanje vode u organizmu

 
Izvor: Žena.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo