Ljepota

Ljepota

Ruž za usne može vas učiniti glupljima!

Znate li što stavljate na svoje ljubilice? Analiza 22 vrste ruževa za usne pokazala je kako više od polovice sadrže tragove olova!

Biste li na svoje lice stavili olovo? Sumnjamo… Zašto onda ne obraćate pozornost na sastav kozmetičkih proizvoda kojima se svakodnevno uljepšavate?

Ekipa američke TV-emisije Good Morning, America, u suradnji s neprofitnom udrugom za kontrolu sigurnosti proizvoda Underwriters Laboratories, otkrila je neugodnu istinu koju je kozmetička industrija od nas htjela sakriti: proučavajući 22 vrste ruža za usne, pronašli su tragove olova u 55 posto ruževa. Ukupno je 12 ruževa bilo pozitivno na ovu otrovnu supstancu.

Iako je ustanovljena razina alarmantna, ona nije zakonski zabranjena, istaknuli su autori studije. “Znamo da čak i najniža razina olova može loše utjecati na vaš IQ, ponašanje i sposobnost učenja”, komentirao je Sean Palfrey, medicinski direktor Prevencijskog programa otrovanja olovom iz Bostona, a posebno su na udaru trudnice (Izloženost olovu u trudnoći povisuje tlak) i djeca (Djevojčice izložene olovu kasnije ulaze u pubertet).

Iako nisu htjeli izričito reći koje su marke ruževa i sjajila za usta analizirali, istraživači su napomenuli kako su napravili pravi presjek ponude: u obzir su uzeli sve boje, domaće i strane proizvode, one skupe i jeftine.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo