Sami radite pedikuru? Stručnjak za stopala otkriva što možete napraviti sami kod kuće - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Sami radite pedikuru? Stručnjak za stopala otkriva što možete napraviti sami kod kuće

Iako često zanemarivana, stopala su dio tijela kojem je također potrebna redovita i kvalitetna njega. Odgovarajućim preparatima izbjeći ćete grubu i ispucalu kožu koja je i zdravstveni i estetski problem.

Osim odabira savršene boje, određene stvari morate imati na umu kad sami radite pedikuru, a dr. Jacquelina Sutera,  podijatar iz New Yorka dijeli s vama trikove kako do savršene pedikure.

Što smijete, a što ne?

DA: Nokte režite ravno tako da ostane malo više sa strane. “Ako nokte ne skratite dovoljno i pravilno vjerojatno će urasti u meso“, savjetuje Sutera.

Muče vas ispucale pete? Bez panike jer se rješenje krije u vašem domu

DA: Vratite kožicu na mjesto. Ovo je jedan od najvažnijih koraka za ljepotu nokta. Ako nemate originalan pribor dobro će vam doći tanki drveni štapić! Jednostavno kožicu pogurajte prema rubu nokta. Ukoliko je imate puno i previše, nabavite posebne škarice.

DA: Koristite kreme redovito. “Ta navika može prevenirati suhe pete i suhu kožu. Koristite kremu koja je napravljena baš za stopala jer je ona dovoljno jaka da se apsorbira na tako debeloj koži“, dodaje Sutera.

NE: Ne koristite tupe i prljave predmete, ako možete nabavite one od nehrđajućeg čelika. Oni će dulje trajati i mogu se „nabrusiti“ ako otupe. Antiseptikom ih redovito čistite. Ako koristite kamen ili rašpicu za pete, ne držite ih blizu tuša. Sutera napominje da ih nikako ne dijelite s članovima obitelji.

Na manikuru i pedikuru ne idite u salone koji se ne drže sljedećih uputa

Da: Koristite premaz prije laka jer će on zagladiti površinu nokta ali i stvoriti barijeru između laka i nokta tako da nećete imati problema sa skidanjem, na primjer, jako tamnog laka za nokte.

Da: Nanosite take slojeve laka jer ćete tako izbjeći pojavu mjehurića zraka i lak će dulje trajati na noktu. Krenite uvijek iz sredine nokta prema krajevima. Svaki sloj laka neka se suši 2 minute. 

Ne: Ne ostavljajte lak na noktima dulje od 2 tjedna. “Ako lak tako dugo stoji djeluje na sušenje površine nokta što može rezultirati flekama i promjenom boje. Gljivice se također mogu razviti ispod laka koji dugo stoji“, napominje Sutera.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo